VIDEO-SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE; Obilježena 28. obljetnica okupacije vukovarskog naselja Lužac: Nitko nije odgovarao za zločine!

„I to potvrđuje kako hrvatske institucije slabo ili gotovo nikako ne rade svoj posao“, rekao je Pavliček dodavši da bi se upravo one trebale izboriti za istinu i pronaći počinitelje zločina...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 1991. godine domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA i arkanovaca osvojili su vukovarsko naselje Lužac te u njemu započeli stravičan pokolj…

Zauzimanjem Lušca pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili su na Dunav te odsjekli branitelje Vukovara od branitelja Borova Naselja. Tako hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i kod Trpinjske ceste više nisu mogli svoje ranjenike ikako kvalitetnije liječiti, jer ih nisu mogli dovesti niti do vukovarske bolnice. Domaći Srbi su pri samom ulasku prokazivali svoje dotadašnje susjede i upiranjem prsta im presuđivali smrtnu kaznu (nerijetko i sami sudjelovali u izvršavanju iste).
Po ulasku u Lužac ubijeno je čak 59 Hrvata(uglavnom civila).
Lužački pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti, pa je i više od dvadeset godina nakon njega ostao nepoznat i zaboravljen. Na lužačku tragediju podsjeća samo još križ u središtu sela kraj kojeg se svake godine na današnji dan prisjećamo 69 nevinih žrtava srpskog terora. Slom obrane Lušca ujedno je označio i početak sloma obrane Vukovara, kojeg su agresori okupirali 18. studenoga 1991. godine.

Obilježena 28. obljetnica okupacije vukovarskog naselja Lužac: Nitko nije odgovarao za zločine!…

Komemoracijom kod spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac, u subotu je obilježena 28. obljetnica okupacije te gradske četvrti čime je srbijanski agresor uspio presjeći komunikaciju između branitelja u središnjem dijelu grada s onima u Borovu naselju pa se okupacije Lušca smatra početkom sloma obrane Vukovara.

Počast za 69 ubijenih i nestalih tijekom obrane i okupacije naselja odali su članovi obitelji, rodbina i suborci, državna izaslanstva, izaslanstva grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije kao i braniteljske i stradalničke udruge. U spomen na stradale položeni su vijenci i upaljene svijeće, a zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček podsjetio je da je većina od 69 smrtno stradalih i nestalih na Lušcu ubijena nakon pada naselja te da za taj zločin nitko do sada nije dogovarao.

„I to potvrđuje kako hrvatske institucije slabo ili gotovo nikako ne rade svoj posao“, rekao je Pavliček dodavši da bi se upravo one trebale izboriti za istinu i pronaći počinitelje zločina. 

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić naglasio je da je Lužac u vrijeme rata bio žila kucavica kojom su se grad i Borovo naselje međusobno potpomagali u obrambenim zadatcima, a padom Lušca onemogućena je komunikacija i ubrzan pad grada.

I on je podsjetio da nakon okupacije Lušca nitko nije odgovarao za zločine počinjene u naselju koji su doveli do 69 ubijenih branitelja i civila.

Mislim da ne postoji politička volja kako bi svi odgovorni za ratne zločine na području bivše općine Vukovar bili dovedeni pred lice pravde“, rekao je Šoljić.

Na posljednje sate obrane Lušca podsjetio je tadašnji zapovjednik policije u naselju Mato Đigumović rekavši kako je u jutarnjim satima 2. studenog 1991. godine zrakoplov JNA izbacio na naselje dvije kazetne bombe, nakon čega je krenuo topnički napad iz pravca šume Đergaj te naselja Bršadin i Lipovača, a ubrzo i tenkovsko-pješački napad potpomognut „arkanovcima“  i domaćim stanovništvom.

„Borbe su trajale do 13 sati, povukli smo se do škole, a u međuvremenu okupator je uhitio i doveo do školskog dvorišta oko 25 osoba, uglavnom starijih civila i žena i pokojeg branitelja, gdje su ih mučki ubili“, prisjetio se Đigumović dodavši da su se nakon toga branitelji i policija povukli prema Priljevu na koje su izašli oko 17 sati.

„Za ovaj zločin na Lušcu bila su privedena šestorica zločinaca, no pušteni su radi nedostatka dokaza“, rekao je Đigumović naglasivši da u borbama za Lužac nije poginulo puno branitelja te da se većina ubojstava događala nakon okupacije.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset + 11 =