SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE!…Dana 5. studenoga 1991. godine u Petrinji je ubijena četveročlana obitelj Kozbašić…Najprije su u prizemlju ubili malenog Alena (8), a zatim u potkrovlju kuće i ostatak obitelji…

Svi članovi obitelji Kozbašić ubijeni su iz vatrenog oružja tzv. "škorpiona" u glavu kroz jastuk, a njihovi ubojice bježeći s mjesta zločina ukrali su im odjeću i Milanov zlatni lanac....

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 1991. godine u Petrinji je ubijena četveročlana obitelj Kozbašić. Nakon što je u rujnu 1991. Petrinja okupirana, Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je u gradu sa svojom suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja i dvoje maloljetne djece – Alenom (8) i Tamarom (13). U njihov dom u ulici Ivana Meštrovića 11 tijekom noći s 4. na 5. studenog 1991. upala su dvojica naoružanih pripadnika specijalne jedinice milicije “SAO Krajine”. Najprije su u prizemlju ubili malenog Alena, a zatim u potkrovlju kuće i ostatak obitelji. Svi članovi obitelji Kozbašić ubijeni su iz vatrenog oružja tzv. “škorpiona” u glavu kroz jastuk, a njihovi ubojice bježeći s mjesta zločina ukrali su im odjeću i Milanov zlatni lanac. Otac ubijene Gordane uspio je tijela žrtava prevesti u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao.

Neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio je prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji. Ubojstvo obitelji Kozbašić tek je jedan u nizu ratnih zločina koji su se dogodili nad civilnim stanovništvom nakon okupacije Petrinje.

Detalje ovoga događaja u svojoj knjizi “Krajina kroz dokumente” dokumentirao je Ivica Pandža – Orkan, a prije deset godina u emisiji Nove TV “Istraga” prikazana je rekonstrukcija svirepog ubojstva. U lipnju prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, 71-godišnjaka i 62-godišnjaka, ondašnjih pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, za ubojstvo obitelji Kozbašić. Naravno, dvojac nije dostupan hrvatskom pravosuđu te se najvjerojatnije nalazi u Republici Srbiji.

Autor teksta – Borna Marinić


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × pet =