Srijemska Mitrovica: Dan blažene Marije Terezije Scherer…

Euharistijsko slavlje je bilo prigoda da se vjernici pobliže upoznaju s likom i djelom blažene Marije Terezije Scherer...

Podijeli

U Srijemskoj Mitrovici se nalazi jedna od kuća u kojoj žive i djeluju milosrdne sestre svetog Križa. Dan njihove suutemeljiteljice, blažene Marije Terezije Scherer, svečano je proslavljen u utorak, 16. lipnja…

Dan je proslavljen u srijemskomitrovačkoj župnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, euharistijskim slavljem koje je predslavio domaći župnik, mons. Eduard Španović, u zajedništvu s laćaračkim župnikom, vlč. Ivicom Zrno, redovnicama koje životom i djelom nasljeduju Majku Mariju Tereziju, te okupljenim vjernim pukom.
Euharistijsko slavlje je bilo prigoda da se vjernici pobliže upoznaju s likom i djelom blažene Marije Terezije Scherer. Prigodno je pročitan njezin životopis, koji je osvijetlio životne prilike blažene Marije Terezije Scherer.

U obraćanju okupljenoj zajednici, mons. Eduard Španović je istaknuo jednu od veoma važnih crta veliki ljudi, među kojima je i današnja blaženica – primjer koji je vrijedan nasljedovanja.

Današnja blaženica je imala svoje vrijeme i svoje prilike. Svakako da nam i danas ima što poručiti i da nam svojim djelom govori. Spomenuo bih jednu anegdotu, vezanu uz našu crkvu. Jednom prilikom čovjek je objašnjavao kako osobno poznaje sestru koju prikazuje slika koja je pred nama. Naravno, to nije moguće, jer je slika prikazuje blaženu Mariju Tereziju Scherer, koja je preminula davno prije njegova rođenja. Ali ako se bolje zamislimo, mi u našoj sredini imamo časne sestre koje nasljeduju djelo današnje blaženice. I zaista, tko nasljeduje djelo i tko je dionik karizma blažene Marije Terezije Scherer, on je i njezin pokazatelj. Gledajući u milosrdne sestre svetog Križa danas, trebali bismo prepoznati današnju blaženicu, poručio je mons. Eduard Španović pokazujući na sliku blaženice koja je izložena u srijemskomitrovačkoj župskoj crkvi, kao trajni podsjetnik na prisutnost i aktivnost časnih sestara u Srijemskoj Mitrovici.

L.K.


Podijeli