Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Burna sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća. Nakon što je Demokratski savez Srba zatražio da se postavi spomenik civilnim srpskim žrtvama u Domovinskom ratu – zamjenik gradonačelnika iz reda srpskog naroda Srđan Milaković operaciju Oluja nazvao je etničkim čišćenjem. To je izazvalo lavinu reakcija. Gradonačelnik Ivan Penava najavio je tužbu zbog narušavanja ustavnopravnog poretka…

Sjednica je počela aktualnim satom na kojemu je pitanje o eventualnoj inicijativi za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru, postavljeno gradonačelniku. Vijećnik Borislav Nikolić iz redova DSS-a upitao je gradonačelnika Ivanu Penavu kako bi reagirao na eventualnu inicijativu (srpskog) Udruženja civilni žrtava rata Protiv zaborava o postavljanju spomenika srpskim civilnim žrtvama u Vukovaru. Penava je odgovorio da možda i ne bi imao ništa protiv kada bi DSS priznao da je Domovinski rat posljedica velikosrpske agresije.

Sukob riječima izazvalo je i pitanje Predraga Mišića (HKS, vijećnik je po nacionalnosti Srbin) koga u Gradskom vijeću zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS) predstavlja, kada je na izborima dobio samo 794 glasa, a podsjetio je i na priopćenje DSS-a o nedavnom uhićenju dvojice Srba u Vukovaru osumnjičenih za ratni zločin, u kojem se izražava stav da postoji kod nekih žal što i na istoku Hrvatske nije bilo “Oluje” pa da se taj prostor etnički očisti. Milaković mu je replicirao da  je legitimno izabran, te da o “Oluji” svatko može imati svoj stav no da je ona, kako je ustvrdio, dovela do etničkog čišćenja.

Penava: Milaković provodi Memorandum 2 SANU-a

Milaković manipulira javnošću i to je nešto što mu ide jako dobro, rekao je Penava u izjavi novinarima u pauzi sjednice ustvrdivši da Milaković ne poštuje ni povijest ni hrvatski ustav ni presude haaškog tribunala koje su prokazale velikosrpski režim Slobodana Miloševića i JNA, ni presudu hrvatskim generalima gdje su odbačene teze o Oluji kao zločinačkom poduhvatu.

Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a, rekao je Penava, prozvavši ga da falsificira povijest tezom da je navodnim ubojstvima srpskih civila započeo rat. Istaknuo je da je od Milakovića zatražio imena navodno ubijenih i naglasio da je srpske civilne žrtve prouzročila agresija na grad i njegovo bombardiranje, da Milaković zaboravlja sada poznate planove JNA iz sredine 1980-tih, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane po cestama, 2. svibanj u Borovo Selu i drugo.

Naravno da ćemo u Vukovaru pozivati sve građane koji žele i vole ovu državu da stanu na stranu nas koji branimo i pravo svakoga Srbina koji je s obitelj odlučio živjeti, raditi i izgrađivati ovaj grad i društvo, nećemo dozvoliti poraženim snagama iz prošlosti koje očigledno Milaković zastupa da krenu na same temelje ove države, rekao je Penava.

Istaknuo je da ga zanima samo to da zločini budu kažnjeni, a da onima koji su provodili velikosrpsku politiku treba zabraniti mogućnost javnog rada i obnašanja dužnosti u RH.

Milaković: Oluja bila etničko čišćenje

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković u izjavi novinarima komentirao je iznesenu tezu da je Oluja bila etničko čišćenje i podsjetio da je na tom prostoru ranije živjela polovica srpskog stanovništva u Hrvatskoj, te istaknuo da se činjenice o posljedicama Oluje mogu kvalificirati na različite načine pa i kao etničko čišćenje jer, ustvrdio je, 200.000 građana srpske nacionalnosti nije dobrovoljno otišlo s tih prostora.

Na pitanje govori li u ime onih koji su ga izabrali ili svih Srba u Hrvatskoj, Milaković je rekao da je suosnivač DSS-a koji djeluje i na državnom, nacionalnom nivou te iznosi stavove koji se tiču i državne, nacionalne razine, pitanja koja se tiče opstanka Srba, no da se većinom bavi pitanjima koja se tiču srpske zajednice u Vukovaru te da je danas na sjednici raspravljao kao zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice.

Ustvrdio je da je u gradonačelnik zaposlio u četiri godine 30 ljudi od kojih su dvoje ili troje Srbi, a da je prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina trebalo biti devet. Rekao je da ga od Penave ništa ne iznenađuje pa ni eventualni zahtjev za zabranu rada DSS-a te da ga nakon retorike na današnjoj sjednici brine povratak kući.

Mišić: Sramotna ocjena Oluje, pogubno bi bilo da nas Milaković predstavlja

U izjavi novinarima Predrag Mišić Milakovićevu ocjenu Oluje kao etničkog čišćenja nazvao je sramotnom. On ne predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, ne predstavlja većinu Srba pa ni u pojedinim gradskim kvartovima,  rekao je Mišić ocijenivši da Milaković uznemirava hrvatsku javnost te da je potpuno jasno što stoji u Deklaraciji o Domovinskom ratu i što je bila Oluja.

Srbi u Hrvatskoj trebaju započeti živjeti normalnim životom s većinskim hrvatskim stanovništvom, a teze koje zastupa Milaković mogu nas kroz vrtiće i osnovne škole, za neko vrijeme dovesti do situacije u kojoj smo već bili, rekao je novinarima Mišić.

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara nakon pauze nastavljena je po ranije prihvaćenom dnevnom redu, a DSS-ovci Milaković i Nikolić nisu došli na nastavak sjednice. Hina

D.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

95 KOMENTARI

 1. Najveća greška u bližoj povijesti Hrvatske je mirna reintegracija…
  Oluja i Bljesak su trebali ići od središta HR pa do kraja granica, ma kakva reintegracija sve ocistiti od okupatora ma koji bili…

  • Zlatko…nije to greška…to su okolnosti! Greška je…Francek se nije, ponašao 1995-e …kao 1945-e…Francek je bio…”pobjednik’1945-e….i poraženi…bijahu poklani a 1995-e…pomilovani…GREŠKA JE…FRANCEKOVA…NODSLIJEDNOST….Jesi S’KONT’O???

 2. SRBIN SRĐAN MILAKOVIĆ GOVORI ONO ŠTO MU NAPIŠE MILORAD PUPAVAC ODNOSNO PROVODI MEMORANDUM2 I TREBA SVE PODUZETI DA SE OVOJ SPODOBI IZ ČIJIH OČIJU ISIJAVA MRŽNJA PREMA SVEMU ŠTO JE HRVATSKO, ZABRANI RAD U DRŽAVNOJ INSTITUCIJI!!!

 3. Ne vjerujem u teoriju da Vukovarski Srbi NE podržavaju ovoga radikalnog demagoga. Meni je znakovito da se npr. u nedjelju, kada su ovdje na trgu u Vukovaru nacionalne manjine pokazivale svoja postignuća u kulturi, Srpska zajednica NIJE pojavila, a nisam čula da su se ispričali. Njihov san o srpskom Vukovaru (kao i o srpskom Kosovu) ide dalje, prenosi se s koljena na koljeno. Nikad tu mira neće biti ako politika ne zauzme doista čvrsti stav o zvjerstvima i zvijerima.

  • Jednostavno im je dozvoljeno da se ponašaju kako se ponašaju i izato zamjeram hrvatskom predsjedniku gospodinu F.Tuđmanu što je pravio kompromis u nadi da će u novoj hrvatskoj državi imati mir…………….suprotno je trebao napraviti i oduzeti pravo na oprost od učešća u ratu protiv Hrvatske i njenih građana. Da je to napravio ništa od ovog svega ne bi bilo, da ne govorim o raznoraznim udrugama koje su sve redom mirovne u kojima sjede raznorazni tipovi kojima čovjek ne bi doma vrata otvorio. To mora stati.

 4. Srđan malo zaboravlja kako se hrvatski državljani njegove nacionalnosti odnose prema hrvatima i drugima u Vukovaru i okolini! A da ne pričam da pojedini ugostiteljski objekti u Vukovaru ne poslužuju hrvate, posebno ljude u odorama HV!
  “Vuk dlaku mijenja ali ćud nikad!”

 5. Gdje su vlasti ģdje je policija da onemoguci ovoga sotonu da vrijeda i pljuje po svetoj zemlji Hrvatskoj.Sad se vidi da je 95 trebao biti tornado i osloboditi zemlju do kraja.Narode ovoga treba zaustaviti jer ovo je partijaner od Pupovca.

 6. Vrhunac demagogije. Razbjesnio ga? Pa zar nisu u koaliciji s tim četnicima na lokalnoj i državnoj razini, i što Penava i slični misle? Možda to da će četnici voditi državotvornu politiku,a pitanje i što bi o Penavi trebalo misliti. To da se ona zbilja iznenadio ili zapravo, kao što smo vidjeli na Vukovarskom prosvjedu, pakazuje i govori samo ono što se od njega u određenoj situaciji traži i očekuje.

  • Imaš krivu informaciju, Željane, današnja vukovarska gradska vlast NIJE u koaliciji s četnicima. Penava to nije bio ni u prošlom sazivu, ali prijašnje vukovarske vlasti jesu. Pozdrav iz Vukovara.

  • Ana Musa kad smo bili na prosvjedu u Vukovaru.Penava nam reče “vidimo se za god.na prosvjedu opet.ako vlast ništa ne poduzme u kažnjavanju cetnickih zlocina”.zašto nije reka pojačat ćemo pritisak na vlast i organizirati prosvjed odma sljedeći misec.

  • Carlos Alvarez, uopće mi nije bila namjera braniti Penavu jer ja nisam ničija stranačka ovca, ali sam rođenjem vukovarka koja možda malo bolje poznaje prilike u Gradu Vukovaru, pa sam samo željela da se zna kako današnji vladari Vukovara (HDZ) ne koaliraju sa srpskim strankama, za razliku od prijašnjih (HDZ/SDP).

  • Ana Musa, zapravo i nema razlike ali u pravu si i hvala na korekciji jer u prošloj je bio na lokalnoj,a danas je na državnoj razini. Penava je rekao da je sadašnji premijer najbolji premijer kojega smo ikada imali, a sadašnja vlada najbolja od svih dosadašnjih Vlada. Pa što se onda žali na četnike?Glede Penave najgore od svega je što je zapravo na prošlom Vukovarskom prosvjedu išao citirati Šeksa i tu se vidi sav njegov kapacitet. Čemu uopće i citiranje jednog udbaša Šeksa i njegovih šekspirijanskih memorablija ??? Čitanjem iz knjige Plenkovićevog mentora Vladimira Šeksa, Penava je javno rehabilitirao udbaša Sovu, a time kao čujem iznevjerio i veliki broj onih koji su tamo ipak došli na prosvjed,a ne na samo još jedan od pogreba.

  • U svemu, ali baš u svemu se slažem, Željane. Samo želim dodati nekoliko činjenica: od svih dosadašnjih uvlačiguza gradonačelnika, Penava je u narodu najomiljeniji, to je posve jasno kad se gleda iz samoga Vukovara. I sama sam bila u šoku kad je citirao najvećeg smrada, lukavu štetočinu Sovu na prosvjedu, Mnogi su mu to zamjerili, a i ono uvlačenje njihovom prezidentu. Ali moram reći da mi je ipak draže da je u Vukovaru Penava nego onaj drug(i) koji je stipendirao studente iz Vojvodine, i dovodio one iz preka (kako mi kažemo za Vojvodinu) skoro pa masovno. Ja kod Penave pokušavam ljudski razumjeti onaj dio u kojemu veliča anemičara,jer u ovakvom sustavu drugačije ne bi opstao, a svi u gradu žele da opstane i ostane, jer još ni jedan nije učinio toliko pozitivnog glede branitelja, ali i puka i samoga grada. Zar da nam opet dođu crveni, ili Mrak Sataraš ili ovi ogavni Prdoljakovi. Govorim o gradu Vukovaru, ne o RH.

  • I ja se slažem s tobom mada ne shvaćam, a niti odobravam mnoge njegove postupke. Npr. njegova izjava gdje se on i to javno kako sam kaže u nevjerici pita”je li istina i kako je to moguće AKO je istina da je predmet „Ovčara“ otvoren tek prošle godine i tko je za to odgovoran”? Pa HDZ, Panava i tvoji stranački drugovi i čemu uopće nevjerica. A ni čirilicu u Vukovar nisu donijeli sdss-ovci već njegov hdz. Pa nije valjda da ni to nije znao. Uostalom, Pupovac je prije neki dan imao govor u saboru na temu BiH, a gdje se niti malo slučajno nadovezao na Erdutski sporazum kao najveće moguće zlo u RH, a čiji sadržaj do danas ne zna nitko osim naravno četnika i Penavine zločinačke organizacije. Pa neka ga izvoli pročitati i puno toga će mu biti jasnije ili recimo neka ga javno objavi osima ako ni to ne zna?

 7. Pita li se ovaj balavac tko je napravio etničko čišćenje u Vukovaru i razrusio grad do temelja?! Ako ne zna, bio je mali, neka pita roditelje ili Pupovca… Oni valjda znaju, ali izgleda, sinkopa na udaru…

 8. Niti jedan covjek srpske nacionalnosti koji je na bilo koji nacin povezan sa ratom u Hr niti onaj koji govori protiv zemlje u kojoj zivi nemoze tu biti a kamoli raditi, pogotovo u nekoj drzavnoj sluzbi. Oni mogu samo u srbiji spomenike podizat i to na svoju sramotu jer nisu te ljude, te civile ubili hrvati nego srpska vojska, njihovo naoruzanje je mjesecima granatiralo grad, granate ne znaju tko je koje nacionalnosti a njima nije bilo ni bitno, nek to nikad ne zaborave. Oni i od svog i naseg naroda trebaju traziti oprost. A mi valjda imamo pravo svoj teritorij osloboditi. Nismo mi nikoga napali, koliko god oni to fantazirali i sami sebi lagali. Sad kad se pocelo nesto raditi sad je frka i odma napad i izmisljanja o nekim spomenicima itd, eee nebulozaaa

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − petnaest =