SRBI IZ HRVATSKE NA RAVNOJ GORI ‘Došli smo odati počast svom četniku đeneralu Draži’

Pogledaju li se izjave onih koje posjećuju spomenik Draži Mihailoviću jasno je da ti “naši Srbi” ne priznaju Hrvatsku...

Pogledaju li se izjave onih koje posjećuju spomenik Draži Mihailoviću jasno je da ti “naši Srbi” ne priznaju Hrvatsku, ne priznaju naše granice, a u Hrvatsku bi željeli doći slično kao kao Mladić i Šešelj – tenkovima i MIG-ovima.
Podijeli

“Cilј posjeta bio je da se upoznaju sa povijesnim mjestom koje je vezano za Jugoslovensku vojsku u otadžbini i njenog komadanta, đenerala Dražu Mihailovića”, kazao je Milojko Budimir,  objavila je Banija.rs.

U reportaži odavanja počasti svom četniku đeneralu Draži Mihailoviću i posjeta rodnoj kući četničkog vojvode Živojina Mišića, navodi se:

„Na spisku onih koji su poginuli za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazi se veliki broj pripadnika Dinarske četničke divizije. Tu su mnogi Krajišnici pronašli imena svojih rođaka i prijatelja. Prošli smo kroz Mionicu i pored Struganika gdje se nalazi rodna kuća srpskog i jugoslovenskog vojvode Živojina Mišića.

Proslavljeni vojvoda je predlagao da granice budu tako „gdje im mi povučemo, ne ondje gdje naše ambicije izbijaju na površinu, nego ondje gdje historija i etnografija kažu, gdje kažu jezik i običaji, tradicija i, najzad, gdje se sam narod po slobodnoj volji opredijeli, pa će to biti pravo i Bogu drago. “

Objasnili su i zašto jim je značajan vojvoda Mišić:

“Za nas Krajišnike, svakako, posebno je važna uloga Mišića koji je u tek novostvorenoj državi u ožujku 1919. godine, a na prijedlog regenta Aleksandra, posjetio Zagreb, Karlovac, Ogulin, Gospić, Glinu, Sisak, Varaždin i Rijeku. Po povratku referirao je Aleksandru da od ideje bratstva i jedinstva nema ništa! Rekao je: „Svi oni jednako misle! To je svijet za obuzdati ničim što bi im se ponudilo.“

Pišu i da “najveći broj onih koji su posjetili Ravnu Goru potiče iz Kninske krajine i svjesni su činjenice da bi ih bez Dinarske četničke divizije i Momčila Đujića zadesila sudbina koji su doživjeli Srbi u onim krajevima gdje četnika nije bilo, a pokazalo se da partizanski pokret nije bio u stanju zaštititi civilno stanovništvo koje je tada masovno stradalo.”

Reportaža o Srbima iz Hrvatske Ravnoj Gori,svojevrstan je negativan odgovor na ideju hrvatskog povjesničara Hrvoja Klasića koji je demografsku obnovu Hrvatske vidio u povratku “naših Srba”.

„Hrvatska je stoljećima domovina Srbima, isto koliko i Hrvatima. Njihovi preci su, na različite načine, unaprijeđivali hrvatsku ekonomiju, kulturu, školstvo i sport”, kazao je Klasić.

Pogledaju li se izjave onih koje posjećuju spomenik Draži Mihailoviću jasno je da ti “naši Srbi” ne priznaju Hrvatsku, ne priznaju naše granice, a u Hrvatsku bi željeli doći slično kao kao Mladić i Šešelj  –  tenkovima i MIG-ovima.

G. Matković/Foto:banija.rs


Podijeli

Comments are closed.