Podijeli
 • 225
 •  
 •  
 •  
 •  
  225
  Shares

“Cilј posjeta bio je da se upoznaju sa povijesnim mjestom koje je vezano za Jugoslovensku vojsku u otadžbini i njenog komadanta, đenerala Dražu Mihailovića”, kazao je Milojko Budimir,  objavila je Banija.rs.

U reportaži odavanja počasti svom četniku đeneralu Draži Mihailoviću i posjeta rodnoj kući četničkog vojvode Živojina Mišića, navodi se:

„Na spisku onih koji su poginuli za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazi se veliki broj pripadnika Dinarske četničke divizije. Tu su mnogi Krajišnici pronašli imena svojih rođaka i prijatelja. Prošli smo kroz Mionicu i pored Struganika gdje se nalazi rodna kuća srpskog i jugoslovenskog vojvode Živojina Mišića.

Proslavljeni vojvoda je predlagao da granice budu tako „gdje im mi povučemo, ne ondje gdje naše ambicije izbijaju na površinu, nego ondje gdje historija i etnografija kažu, gdje kažu jezik i običaji, tradicija i, najzad, gdje se sam narod po slobodnoj volji opredijeli, pa će to biti pravo i Bogu drago. “

Objasnili su i zašto jim je značajan vojvoda Mišić:

“Za nas Krajišnike, svakako, posebno je važna uloga Mišića koji je u tek novostvorenoj državi u ožujku 1919. godine, a na prijedlog regenta Aleksandra, posjetio Zagreb, Karlovac, Ogulin, Gospić, Glinu, Sisak, Varaždin i Rijeku. Po povratku referirao je Aleksandru da od ideje bratstva i jedinstva nema ništa! Rekao je: „Svi oni jednako misle! To je svijet za obuzdati ničim što bi im se ponudilo.“

Pišu i da “najveći broj onih koji su posjetili Ravnu Goru potiče iz Kninske krajine i svjesni su činjenice da bi ih bez Dinarske četničke divizije i Momčila Đujića zadesila sudbina koji su doživjeli Srbi u onim krajevima gdje četnika nije bilo, a pokazalo se da partizanski pokret nije bio u stanju zaštititi civilno stanovništvo koje je tada masovno stradalo.”

Reportaža o Srbima iz Hrvatske Ravnoj Gori,svojevrstan je negativan odgovor na ideju hrvatskog povjesničara Hrvoja Klasića koji je demografsku obnovu Hrvatske vidio u povratku “naših Srba”.

„Hrvatska je stoljećima domovina Srbima, isto koliko i Hrvatima. Njihovi preci su, na različite načine, unaprijeđivali hrvatsku ekonomiju, kulturu, školstvo i sport”, kazao je Klasić.

Pogledaju li se izjave onih koje posjećuju spomenik Draži Mihailoviću jasno je da ti “naši Srbi” ne priznaju Hrvatsku, ne priznaju naše granice, a u Hrvatsku bi željeli doći slično kao kao Mladić i Šešelj  –  tenkovima i MIG-ovima.

G. Matković/Foto:banija.rs


Podijeli
 • 225
 •  
 •  
 •  
 •  
  225
  Shares

56 KOMENTARI

 1. Da su se Hrvati okupili kako bi odali počast Anti Paveliću, od evropskih jebivjetara i kurvi, do naših “sunarodnjaka” i “lojalnih (povampirenih) srbendi odmah bi nastao pakao od žalbi ustašem sramota itd, itd! Gadi mi se ova naša politika koja dozvoljava ovo okupljanje! Ako se brani i ako žele izmijeniti amblem HOS-a onda neka se preispitaju i odmah reagiraju na ove provokacije!

 2. SVE ove proklete nakaze danas su članovi raznih antifašističkih udruga ili SDP..jer se kao cetnici nemogu registrirati. A još veća sramota je šta razne nevladine udruge..b.a.b.e i documente itd.rade ISKLJUČIVO JEDNOSMJERNO.

 3. Nikad oni Hrvatsku priznat nece,Oluja im je nocna mora ,a najvise sto vole su Hrvatske kune ,Pupi i yugo analiticari tipa Klasica vrse subverziju i destrukciju kompromitaciju svega Hrvatskog ,a cekaju drugo poluvrjeme i rat da tz krajinu opet prisvoje na bilo koji nacin , fuj ,

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here