Podijeli

U Srbiji i Republici Srpskoj svako malo najavljuju snimanje igranog filma o ustaškom logoru Jasenovac…

Ovih dana većina tamošnjih medija piše da je sve dogovoreno s kontraverznim redateljem i scenaristom  Emirom Kusturicom i da je za film već osigurano najmanje 20 milijuna eura.

Podršku ovom projektu dali su svi, od srpskih državnih do gospodarskih i kulturnih institucija.

To će sigurno biti jedan od najgledanijih filmova na ovim prostorima, ali već sada sa sigurnošću možemo reći i – smrad od filma!

Naime, kad Srbi govore i pišu o ovom logoru oni i dalje tvrde da je tamo pobijeno oko 700 tisuća nevinih ljudi, među kojima najviše Srba, odnosno žena, djece i staraca.

Važnu ulogu u svemu tome  ima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji uz ostalo traži da zbog tog logora ne odgovaraju samo pojedinci, već i današnja Republika Hrvatska!?

Kad to govori, stječe se dojam da je „kravlje ludilo“ ponovno našlo svoju žrtvu.

 • „ Jasenovac je bio logor za koji nitko nije odgovarao, nitko nije odgovarao za smrt 700.000 ljudi. Nitko  nije odgovarao za zločine u Jasenovcu, osim što je bila neka karikatura s Andrijom Artukovićem. Jasenovac je najveći zločin koji se dogodio na ovim prostorima, to je logor ili stratište na svijetu na kojem su bila zatočena djeca, to je logor u kojem je zatvoreno i ubijeno preko 23.000 djece, sahranjeni su tamo, po Gradini, a mnogi bačeni u Savu. Onima koji su to počinili zaista ne treba oprostiti“ – rekao je Dodik.

Takvih i sličnih priča bez konkretnih dokaza (sic!) uistinu smo se načitali i naslušali. U Hrvatskoj ih svaki čas uz ostale javno iznosi i Milorad Pupovac, za kojeg se slobodno može reći da lijepo i dobro živi na račun „ustaša i partizana“.

Nu, Srbi uz taj, najavljuju snimanje još jednog igranog filma na istu temu.

Nitko, kao u gostionici, ne pita za cijenu, najvažnije je Srbe prikazati kao žrtve, a Hrvate kao monstruozne ubojice, „genocidne tipove“, što su po njima, da ti pamet stane, „dokazali da su takvi bili i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu“!

Pa, zbog čega je, poglavito kod Srba „Jasenovac „toliko na cijeni“?

Razlog je jednostavan i treba ga neprestano ponavljati: okrećući se ustaškom logoru Jasenovac iz Drugog svjetskog rata, Srbi jednostavno žele skrenuti pažnju, ili bolje rečeno “zamijeniti teze“, jer što se više i glasnije govori o Jasenovcu manje se priča i piše o njihovim zvjerstvima, osobito nakon 1945., ili u Domovinskome ratu.

Okrutna zvjerstva Srba, pored Hrvata, pamte i oni u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu.

Nitko ne kaže da zvjerstva nije bilo u Jasenovcu, ali zbog čega ih preuveličavati, zbog čega se o tome, ako već treba, a treba, ne iznose barem približno točni podaci? Ili materijalni dokazi, svima vidljivi.

S druge pak strane, neprestano ističu da su oni za pomirbu, suradnju i tome slično.

Izmišljaju čak i nepostojeće mega projekte samo da pridobe međunarodnu pažnju.

A ovakve stvari kod nas prolaze kao voda ispod mosta. Nitko se ne uzbuđuje, svi se prave kao da se to njih ne tiče. Međutim, kad će  ovakvi propagandni filmovi biti snimljeni i prikazani onda će pojedinci, ali i skupine, bacati što god se da na ovakve projekte, ali tada će već biti kasno.

Tko primjerice hrvatskim redateljima ili pak Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) brani ili je branio da već nisu snimili nekoliko igranih filmova, ne samo na temu Jasenovca, već i Vukovara, Škabrnje, Pakraca, Dubrovnika, Knina, ili pak Bleiburga, Macelja, Križnih putova, Golog otoka, KOS-a, Udbe, partizanskih logora,Jazovke, Stepinca ili pak komunističkog zločinca Tita…?

Većini hrvatskih redatelja (svaka čast iznimkama) ne pada ni na pamet da snime nešto takvoga, već radije (i za veća financijska sredstva) okreću se jadnim i žalosnim komedijama, koje uglavnom imaju malu ili osrednju gledanost, a u inozemstvu – nikakvu.

U Hrvatskoj, zadnjih godina, razne filmove pogleda oko 4,5 milijuna gledatelja, a hrvatske filmske „žalopojke“ (svaka čast iznimkama) jedva 150.000 ljudi!

To govori sve, ili bolje rečeno u kojem grmu leži zec!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli

25 KOMENTARI

 1. ma taki i treba jel so mi mutav narod i dozvolimo si da nam svako dirigira snimili smo film četvero red koliko je puta taj film prikazan koliko se sjecam samo jedom a zasto jel smeta istina crvenoj bandi koje je ubijala cjelim putem do blajburga masovni grobnica ima po sumama koliko hocete a zasto niko ne istrazuje bande crvene zlocine pa i gospodin dakic zna sto je bilo u suni kod klostra koliko su partizani ubili ljudi sve ja vas pita zasto sutite o zlocinima bande crvene ja bi reko da se bojite svi vi da ne ispade tito veci zlocinac od da nepisem od koga a stalno govore da su zrtve jednake e boga ocito da nisu i izgleda de neci nikad u ovoj drzavi biti jednake

 2. SRBOČETNICI IZVRŠILI GENOCID NAD HRVATSKIM NARODOM LIKVIDIRAVŠI VIŠE OD 960.000 HRVATA, A VELEIZDAJNICI SE KLANJAJU NIČEMU U JASENOVCU, JER TAKO ŽELE SRBOČETNICI ODNOSNO PUPAVAC. U JASENOVCU POČIVA HRVATSKA VOJSKA I HRVATSKI NAROD ŠTO SE VRLO LAKO MOŽE DOKAZATI EKSHUMACIJOM, JER DUGMAD S VOJNIČKIH BLUZA JOŠ NIJE SAGNJILA!!!

 3. A … t k o su TO zapravo , Hrvati !?

  Primorci ? Istrani ? Dalmatinci ? Slavonci ? Hercegovci ? Licani ?

  JEDINSTVENI !?!?!?
  N E ! Razjedinjeni.

  Dok su AMERIKANCI
  S V I UJEDINJENI POD ZAJEDNICKIM NAZIVNIKOM : AMERIKANCI ! UJEDINJENI i crnjci i zutanjci i latino pjevaci i Indijanci ….

  Hrvat j e PROTIV Hrvata dusom , srcem , djelima i namjerama.

  P R E J A D N O .

  K A K O BI

  T A K V E

  S R E C A , SNAGA , MOGUCNOSTI

  ZA OPSTANAK

  B L A G O S L O V I L I !

  UZALUD N A M S V E .

  U KRVAVIM BITKAMA

  I Z U Z E T N I H

  GOMILE nitkova
  B E Z D U S N I H
  b i j e d n i k a bez srca
  i g r a m a razuma ,
  S V U BUDUCNOST BEZUMNO
  U N I S T I S E .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 13 =