SRAMOTA- Nisu se ni sjetili priznanja HRVATSKE države…

Ipak je to dan koji bi trebao, a nije, upisan  u hrvatsku povijest – zlatnim slovima!...Na spomenik dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu netko je oko njegova vrata svezao crvenu kravatu i to je bilo – to!...

foto-twitter
Podijeli

Počeo je s radom hrvatski Sabor. Očekivali smo da su se zastupnici dobrano odmorili i da će napokon krenuti s ozbiljnim radom (svaka čast iznimkama). Također smo vjerovali da će njihova prva sjednica u ovoj godini dobrano biti posvećena 15. siječnju 1992., danu kad su hrvatsku neovisnost priznale tadašnje članice Europske unije (EU), dok je Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj dan uspostavila i diplomatske odnose sa Republikom Hrvatskom…

Lili Benčik: (1.dio) 15.Siječnja 1992.godine Hrvatska je međunarodno priznata! Gdje smo 28 godina poslije?…

Bili smo uvjereni da zastupnici (svaka čast iznimkama) ne će i ne mogu zaboraviti da je toga dana Hrvatska postala međunarodno priznata država te da je hrvatski obrambeni Domovinski rat bio u jeku, a da je gotovo trećina države bila pod okupacijom zločinačke JNA i srpskih okupatora i agresora.

Prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman je rekao da će ovaj dan „biti zlatnim slovima uklesan u cijelu povijest ovoga naroda!“ Pored toga, svojim suradnicima je poručio da smo „stvorili međunarodno priznatu Hrvatsku“ i da ćemo „slaviti noćas, a onda zasukati rukave na izgradnji nove demokratske države“.

Međutim, na dan priznanja Hrvatske, (15.1.2020.), u hrvatskom Saboru osim u pojedinačnim raspravama o tome uglavnom muk i tišina. Mogli su u ovu državnu instituciju barem  pozvati i neke od diplomata Europske unije, koji su ovih dana „okupirali“ Zagreb, ako na ništa drugo, a ono na – kavu.

Ipak je to dan koji bi trebao, a nije, upisan  u hrvatsku povijest – zlatnim slovima!

U školama se također ništa nije govorilo o službenom postanku hrvatske države, a niti je bilo nekih  drugih svečanosti.

Na spomenik dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu netko je oko njegova vrata svezao crvenu kravatu i to je bilo – to!

A kako je ovaj povijesni dan bio popraćen na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT)? Čitamo tv program, kad tamo nije bilo  ni jedne emisije o tom događaju!? Pa, što su onda na HRT-u prikazivali u „udarnim“ terminima iza 20 sati? Na prvom programu mogli smo gledati dokumentarni film „CosaNostra- od Palerma do New Yorka“, (sic!), na Drugom se prikazivala zabavna emisija „Kuhan i pečen“, dok je na Trećem nastavljena serija – „Putovanje u Vučjak“ (sa Rade Šerbedžijom). Četvrti  program je prenosio polupraznu sjednicu Sabora!

VIDEO 15. siječanj – međunarodno priznanje Republike Hrvatske!…

Uz to, ne treba ni reći da na ulicama i trgovima u povodu ovog „praznika“ nije bilo hrvatskih zastava (tek tu i tamo).

skoro prazna sabornica sa ponekim kontroverznim likovima kojima priznanje- sudeći po izjavama jednog od njih i ne znači ništa

Dakle, ovome se uistinu više nema što dodati, osim pitati: Kakva je ovo država, odnosno, gdje su se dame i gospodo, drugovi i drugarice, opet izgubila „zlatna slova“?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli