Spomenik za ubijene Iveziće u Srbu: ‘Žrtve velikosrpskog ustanka’

Blagoslov spomenika civilnim žrtvama Ivezića
Blagoslov spomenika civilnim žrtvama Ivezića
Podijeli

27. srpnja 1941. godine nije počeo ustanak kao reakcija na navodni ustaški teror, već je to bio početak velikosrpske strategije čišćenja prostora od hrvatskog i nesrpskog stanovništva, rekao je biskup Bogović…

U spomen na 24 civilne žrtve iz obitelji Ivezić, koje su ubili ustanici iz Srba bacivši ih 27. srpnja 1941. godine u jamu u šumi na Dabinom vrhu pokraj sela Brotnje, u četvrtak su u Boričevcu, tik uz crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije, spomenik zajednički otkrili  izaslanik premijera i ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, član obitelji potomaka obitelji Ivezić Ivan Pražetina i predsjednik Udruge povratnika Ličko-senjske županije Frane Vrkljan.

Iako se ni Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, niti Josip Đakić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, kao ni Vukić nisu željeli izjasniti oko razloga pomicanja službenog obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu za dva dana, na 29. srpnja, svi su govornici, uključujući i ličko-senjskoga biskupa u miru Milu Bogovića jedinstveno ustvrdili da 27. srpnja 1941. godine nije počeo ustanak kao reakcija na “navodni ustaški teror”, već je to bio početak velikosrpske strategije čišćenja prostora od hrvatskog i nesrpskog stanovništva.

Ozdravljenje društva lakše se i bolje prepoznaje po odnosu prema tim žrtvama koje su bile pojedinačne osobe, a ne tek hrpa kostiju s DNK uzorcima, kazao je Bogović.

Suprotno Đakićevoj najavi traženja ostataka “po šumama i gorama”, Bogović je ponovno predložio da se u podnožju crkve Hrvatskih mučenika, na Krbavskom polju ispod Udbine, podigne jedinstveno i reprezentativno spomen-obilježje, gdje bi se tijekom čitave godine mogao odavati pijetet svim žrtvama stradalima u ratu. Na tome bi križnom putu svaka biskupija mogla imati svoje posebno mjesto za godišnja okupljanja i sjećanja na te žrtve, dodao je.

A.G./D.B.

 

 


Podijeli