Spomen na pogibiju hrvatskog dragovoljca Marijana Šokčevića Šokca

Nakon molitve u Budaševu okupljeni su obišli grob Marijana Šokčevića Šokca na groblju Viktorovac u Sisku i odali počast Marijanu paljenjem svijeća, molitvom i polaganjem cvijeća na grob...

Podijeli

I ove godine obilježena je godišnjica pogibije hrvatskog dragovoljca, zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a odnosno 57. Brigade HV-a Marijan Šokčevića Šokca.

U organizaciji UHDDR T.O. Budaševo, UHDDR Sisačko-moslavačke županije i UHDDR grada Siska obitelj Marijana Šokčevića, hrvatski dragovoljci, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, Mjesnog odbora Budaševo, udruga iz mjesta Budaševa i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić odali su počast Marijanu Šokčeviću Šokcu, ali i ostalim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Marijan Šokčević Šokac je smrtno ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 19.9.1995. godine, a preminuo je 28.9.1995. godine u sisačkoj bolnici od posljedica ranjavanja. Na dan smrti svake godine, već dvadeset i dvije godine za redom, hrvatski dragovoljci Budaševa i Budaševo odaje počast svom zapovjedniku.

Hrvatski dragovoljci i gosti okupili su se u Budaševu kod spomenika hrvatskih braniteljima Budaševa i paljenjem svijeća i molitvom pomolili se i odali počast Marijanu Šokčeviću Šokcu i svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. Molitvu je predvodio vlč. Krešimir Bulić, župnik Župe Bl. Alojzija Stepinca Budaševo. Svijeće su zapalili i odalu počast obitelj, sin i supruga Marijana Šokčevića, predsjednica Skupštine Županije Sisačko-moslavačke Ivanka Roksandić, predstavnici 57. SAMB-a, UHDDR grada Siska, UHDDR Županije Sisačko-moslavačke, UHDDR T.O. Budaševo, UHDDR Komarevo, UHDDR Kutina, Mjesni odbor Budaševo, DVD Budaševo, Karate klub Kondura Sisak-Budaševo.

Nakon molitve u Budaševu okupljeni su obišli grob Marijana Šokčevića Šokca na groblju Viktorovac u Sisku i odali počast Marijanu paljenjem svijeća, molitvom i polaganjem cvijeća na grob.

Okupljeni su zatim obišli i zapalili svijeće kod spomen ploče Marijanu Šokčeviću kod mosta u Hrvatskoj Kostajnici gdje su se obitelji, dragovoljcima i ostalima pridružili, gradonačelnik grada Hrvatska Kostajnica Dalibor Biščan i zamjenik gradonačelnika Milko Prpić, kao i Ivica Pandža Orkan. Kod mosta se okupljenima obratio Marin Jakopović, a zatim su okupljeni obišli spomenik Gordanu Ledereru na Čukur brdu gdje se obratio zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Milko Prpić.

Okupljeni su zatim i obišli spomenik poginulim ruskim novinarima Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju u selu Panjani gdje je o ovom događaju u Domovinskom ratu i općenito pogibijama novinara u Domovinskom ratu govorio Ivica Pandža Orkan.

Zdravko Vasilik


Podijeli