SPOMEN NA HEROJA MARIJANA ŠOKČEVIĆA ŠOKCA: Ivica Pandža Orkan: Bio je hrabar cijeli rat .Teško je ranjen u rujnu 1995 u akciji Una. Čovjek u kolicima je ranjen na istom mjestu i preživio je.

Foto-Ivica Pandža Orkan-Braniteljski portal
Podijeli

U utorak, 28.9.2021. obilježena je godišnjica smrtnog stradavanja hrvatskog dragovoljca, zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a i 57. Brigade HV-a Bojnika Marijan Šokčevića Šokca…

U organizaciji UHDDR T.O. Budaševo, Udruge ratnih veterana 57 SAMB-a i Sisačko-moslavačke županije obitelj Marijana Šokčevića, hrvatski dragovoljci, predstavnici ministarstva branitelja, sisačko-moslavačke županije, predstavnici udruga iz domovinskog rata, Mjesnog Odbora Budaševo, udruga iz mjesta Budaševa odali su dužnu počast Marijanu Šokčeviću Šokcu, ali i ostalim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Marijan Šokčević Šokac smrtno je ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 19.9.1995. godine, a preminuo je 28.9.1995. godine u sisačkoj bolnici od posljedica ranjavanja. Na dan smrti svake godine, već dvadeset i šest godine za redom obitelj, hrvatski dragovoljci Budaševa, Budaševo i njihovi gosti, branitelji i prijatelji odaju počast svom zapovjedniku.

Foto-Ivica Pandža Orkan-Braniteljski portal

Hrvatski dragovoljci i gosti okupili su se u Budaševu kod spomenika hrvatskim braniteljima Budaševa i polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom odali počast Marijanu Šokčeviću Šokcu i svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. Svijeće su zapalili i odali počast obitelj, sin, supruga, snaha i unuke Marijana Šokčevića, izaslanik ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda Dinko Tandara, zamjenik župana sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, predstavnici udruge ratnih veterana 57. SAMB-a Marijan Celjak, UHDDR T. O. Budaševo, predsjednica Mjesnog Odbora Budaševo Ljiljana Slunjski sa suradnicima, predstavnici M. O. Topolovac, DVD Budaševo, Udruge maratonaca SMŽ „Heroji ne umiru“ SMŽ, UHDDR grada Siska, UHDDR Županije sisačko-moslavačke, UHDDR T.O. Mato Barić Komarevo, UHBDDR Peteranec, UHDDR Topolovac, Udruge dragovoljaca domovinskog rata Galdovo 1990, Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca policije SMŽ Podružnica Sisak, HVIDR-a Petrinja.

Ove godine održana je druga memorijalna utrka Marijan Šokčević Šokac Budaševo-Sisak- Hrvatska Kostajnica u odličnoj i upečatljivoj organizaciji Udruge maratonaca SMŽ „Heroji ne umiru“.

Nakon molitve u Budaševu okupljeni su obišli grob Marijana Šokčevića Šokca na groblju Viktorovac u Sisku i odali počast Marijanu paljenjem svijeća, molitvom i polaganjem cvijeća na grob.

Okupljeni su zatim zapalili svijeće i položili vijence i cvijeće kod spomen ploče Marijanu Šokčeviću kod mosta u Hrvatskoj Kostajnici gdje su se obitelji, dragovoljcima i ostalima pridružili Župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, predsjednik udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja domovinskog rata SMŽ Ante Živković i predsjednik Udruge ratnih veterana 57 SAMB-a Željko Srpak. Kod mosta se okupljenima obratio Marin Jakopović i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan. Spomen ploča je ove godine postavljena na mjestu budućeg spomen obilježja.

Spomen ploča-Foto-Ivica Pandža Orkan-Braniteljski portal

Nakon povratka u Budaševo vlč. Krešimir Bulić služio je misu u Crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Budaševo nakon koje je nastavljeno druženje domaćina, uzvanika i gostiju.

Ivica Pandža Orkan , napisao je ;

Čovjeka kojem se danas ponovo postavila spomen ploča u H.Kostajnici upoznao sam u ljeto 1991 u selu Komarevo kod Siska .Bio je iz prigradskog naselja Budasevo kod Siska i predvodio je hrvatske dragovoljce svoje sumještane .Bio je hrabar cijeli rat .Teško je ranjen u rujnu 1995 u akciji Una a umro je na današnji dan .Danas sam njegovom sinu i supruzi stisnuo ruku .Njegovo ime je Marjan Šokčević zvani Šokac.

Čovjek u kolicima je ranjen na istom mjestu i preživio je.

Foto-IIvica Pandža Orkan-Braniteljski portal

jedna od rijetkoh foto-Marijan Šokčević Šokac

G.S.

VEZANE VIJESTI

Da se ne zaboravi! Akcija Una 95-Hrvatski Heroji ” odlaze u smrt “…


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × 2 =