Splitskim HOS-ovcima prekipjelo, “došlo do raskola”: ‘Skejo, dosta je bilo, nećeš više zloupotrebljavati IX. bojnu! Ono što tvrdi nije točno

Jukić je prije petnaestak godina bio osnivač i prvi predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a, na čijem se čelu danas Skejo šepuri, a koja je, prema njegovim riječima, tijekom godina ostala bez velikog broja članova koji ne podržavaju smjer koji forsira aktualni predsjednik...

foto-facebook-Marko Skejo
Podijeli

U utorak se u Splitu osniva Udruga dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991., koja bi Skejinu društvu trebala biti jasna alternativa. Splitskim HOS-ovcima prekipjelo je, piše portal, “Skejino samoreklamiranje i zloupotrebljavanje ostavštine HOS-a”. Tu nepravdu, kaže bojnik Jurica Jukić, koji će biti na čelu nove udruge, HOS-ovci iz 1991. više ne žele trpjeti.

Splitskim HOS-ovcima očito je prekipjelo Skejino samoreklamiranje i korištenje HOS-a i HOS-ovaca za njegove vlastite političke probitke, pa su se odlučili okupiti i formirati udrugu kojoj će na prvom mjestu biti briga i pomoć braniteljima HOS-a.

Marko Skejo više neće imati monopol nad IX. bojnom HOS-a, piše Slobodna Dalmacija.

U utorak se u Splitu osniva Udruga dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991., koja bi Skejinu društvu trebala biti jasna alternativa. Splitskim HOS-ovcima očito je prekipjelo Skejino samoreklamiranje i korištenje HOS-a i HOS-ovaca za njegove vlastite političke probitke, pa su se odlučili okupiti i formirati udrugu kojoj će na prvom mjestu biti briga i pomoć braniteljima HOS-a. A ne paradiranje uokolo sa živopisnim brčićima i zloupotrebljavanje ostavštine HOS-a.

Tu nepravdu, kaže nam bojnik Jurica Jukić, koji će biti na čelu nove udruge, HOS-ovci iz 1991. više ne žele trpjeti.

– Bojna je osnovana 21. lipnja 1991. i nikada nije nosila ime Rafaela Bobana. Naš naziv je bio IX. bojna HOS Split. Određena gospoda tvrde da je postrojba osnovana 10. travnja, što naprosto nije točno. To potvrđuju i službeni dokumenti. Taj se datum 10. travnja spletom okolnosti tek kasnije počeo spominjati i određena gospoda su to zloupotrijebila. A znamo da se laž počne prihvaćati kao istina kad se ponovi puno puta – ističe Jukić.

Jurica Jukić nije bilo tko u HOS-u. Jedan je od osnivača IX. bojne HOS-a, njezin drugi zapovjednik, odmah nakon Joze Radanovića. Rat ga je zatekao u splitskom Getu. U prvim je danima zapovijedao kampovima za obuku dragovoljaca HOS-a na Žnjanu, u Tugarama te Rošcu kraj Trogira.

OSNIVAČ UDRUGE

Prošao je sva ratišta, od Slavonije do Dubrovnika. Osnivao HOS u Livnu, surađivao s Blažom Kraljevićem, sudjelovao u bitkama za Kupres, gdje mu je savjetnik bio Mile Dedaković. U Mostaru je zajedno s Ircem Tomom Crowleyjem među prvima ušao u kasarnu Sjeverni logor.

Jukić je prije petnaestak godina bio osnivač i prvi predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a, na čijem se čelu danas Skejo šepuri, a koja je, prema njegovim riječima, tijekom godina ostala bez velikog broja članova koji ne podržavaju smjer koji forsira aktualni predsjednik.

Jukić ima i prilično različit pogled na korijene HOS-a od Skeje.

– Moji suborci i prijatelji nisu se izjednačavali s 10. travnjem 1941. Puno je nevine krvi palo i hrabrih i poštenih ljudi poginulo da bi se danas to zloupotrebljavalo u nečije privatne svrhe. Javno želim reći da se decidirano odričemo 10. travnja. To je dokazano bio zločin i to nas ne zanima, s tim nemamo veze. Što se tiče pozdrava “Za dom spremni”, toga se ne odričemo. Bili smo, jesmo i bit ćemo dok smo živi za dom spremni. Ali ne za onaj iz 1941., nego 1991. godine, kada su svi hrvatski vojnici bili spremni za dom – naglašava Jukić,piše PIŠE MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆSlobodna Dalmacija.

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

VEZANE VIJESTI

EKSKLUZIVNO-NOVI VIDEO, I VIJESTI!! Braniteljski portal objavljuje potpuno nove spoznaje o četničkom radikalizmu u Hrvatskoj! Tko je dirigent?

 


Podijeli