Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Gradonačelnik Splita Andro K. Opara podcijenio je sve žrtve 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a. Niti je došao niti je poslao izaslanika iz Grada. Sramotno da sramotnije ne može biti.

U povodu 25. obljetnice osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske u kojima je tijekom Domovinskog rata bilo angažirano više od 6.000 Splićana, u četvrtak je u splitskom Fotoklubu otvorena izložba o ratnom putu tih postrojba.

Na izložbi je predstavljeno 60-tak fotografija pripadnika 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a te 20-tak fotografija o stradanju Vukovara i Škabrnje u velikosrpskoj agresiji i 20-ak fotografija o obrani Splita od topničkog napad bivše jugoslavenske mornarice 15. studenoga 1991. godine kada su hrvatski branitelji u protunapadu protjerali brodove bivše jugovojske iz splitskog akvatorija.

Danas otvorena izložba je uvod u središnje obilježavanje 25. obljetnice osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a koje će se održati. 1. prosinca, kada će biti organizirana svečana akademija u čast tih splitskih postrojba Hrvatske vojske.

Izaslanik splitsko dalmatinskog župana Blaženka Bobana, Damir Gabrić je otvarajući izložbu fotografija rekao kako su te dvije splitske postrojbe legendarne.

“Ove dvije fetive splitske postrojbe dale su golem doprinos u oslobađanju Hrvatske,” istaknuo je Gabrić.

158. brigada HV-a osnovana je u siječnju 1992. godine, a potkraj te godine rasformirana je te je istodobno formirana 6. domobranska pukovnija HV-a, koja se borila u svim završnim osloboditeljskim operacijama u Domovinskom ratu.

“Cilj ove izložbe je da se podsjeti na slavne dane obrane Domovine,” istaknuo je Ivica Bubić, predsjednik Udruge veteran 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a.
Izrazio je razočarenje što na otvaranju izložbe fotografija nije nazočio nitko iz splitske Gradske uprave, iako je, kako je ustvrdio, upućen poziv u Gradsku pravu.

Gradonačelnik Splita Andro K. Opara podcijenio je sve žrtve 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a. Niti je došao niti je poslao izaslanika iz Grada. Sramotno da sramotnije ne može biti. Tu opravdanja nema.

Iznenađen sam što nitko iz Gradske administracije nije došao na otvaranje ove izložbe jer se radi i fetivim splitskim postrojbama iz kojih je 20 pripadnika dalo živote za Domovinu, kazao je Bubić, dodajući kako za taj “gaf” splitske Gradske uprave očekuje ispriku.

Rekao je kako može “donekle razumjeti” izostanak splitskog gradonačelnika Andre Krstulović-Opare jer on putuje u Vukovar (na tradicionalnu obilježavanje žrtve Vukovara, ali, kako je kazao, mogao je doći netko drugi iz splitske Gradske uprave.

Podsjetimo;

158. brigada osnovana početkom 1992. godine te se do kraja te godine borila na bojišnicama Drniša i Sinja, na planini Kamešnici, gdje je štitila državnu granicu, te na južnoj bojišnici u Popovu polju. Potkraj 1992. godine rasformirana je 158. brigada, ali je istodobno formirana 6. domobranska pukovnija koja se borila u svim završnim osloboditeljskim operacijama u Domovinskom ratu: Zima 94.,  Ljeto 95., Maestral i Oluja.

Svečana prisega 158 br Poljud 29. 02.1992 godine

B.P./Hina


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •