Split: Predstavljena knjiga “Vodnjanske relikvije očima znanstvenika – antropološki pristup”…FOTO…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svečano predstavljanje knjige “Vodnjanske relikvije očima znanstvenika – antropološki pristup”, urednika prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, doc. dr. sc. Željane Bašić i doc. dr. sc. Ivane Kružić, održano je u petak 15. prosinca u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Predstavljanje knjige popraćeno je prigodnom izložbom kojom se predstavljaju najvažniji nalazi, ali i prikazuje proces i rezultati facijalne rekonstrukcije sv. Nikoloze.

Svečanosti su nazočili dr. mons Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, Petar Mišević, predstavnik Hrvatske gospodarske komore, don Mihael Prović, studentski kapelan, Corrado Ghiraldo, predsjednik Gradskog vijeća Vodnjana, don Marijan Jelenić, vodnjanski župnik, autori knjige, prorektori Sveučilišta, čelnici sastavnica i članovi Senata te brojni gosti suradnih ustanova.

– Drago mi je da se ovaj značajan događaj odvija upravo u vrijeme Adventa. Prigoda je to da se prisjetimo naših braće i setara koji su živjeli u nekom drugom vremenu, ali ih na neki način, zahvaljujući uloženom trudu okupljenog tima znanstvenika, možemo sada ponovno susresti – kazao je mons. Barišić u uvodnom pozdravu.

Uzvanicima se obratila i zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović istaknuvši kako autori knjige zaslužuju čestitke, obzirom da će njihova dubinska analiza prikazana u knjizi i izložbi, svakog od nazočnih natjerati da se ozbiljnije suoči s vlastitim životom.

U ime gradonačelnika grada Vodnjana obratio se predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo iskazavši veliko zadovoljstvo što je upriličeno predstavljanje ove vrijedne monogafije.
– Ovo je bio jako važan i vrlo zahtjevan rad koji predstavlja spoj, s jedne strane znanosti i umjetnosti, a s druge vjere. Veliku zahvalu upućujemo rektoru Anđelinoviću, njegovom timu, kao i župniku Vodnjana. Vizija grada Vodnjana je, obzirom na našu bogatu kulturnu baštinu, razvitak sakralnog turizma, stoga već iduće godine planiramo izgradnju aneksa crkve gdje bi sve relivije bile adekvanto izložene javnosti – kazao je Ghiraldo ističući kako se nada da će ova izložba biti prikazana i u Vodnjanu.

Primjeren uvod u predstavljanje knjige dao je prorektor prof.dr.sc. Branko Matulić kazavši kako se u knjizi, kao i u radovima predstavljenim na izložbi vidi kako vjera I znanost, između kojih inače postoji jaz, mogu biti u suglasju.
– Što god više promatramo i spoznajemo, znamo da nas ono što je sporedno upućuje na samog tvorca – poentirao je prorektor Matulić.

Monografiju su predstavili prof.dr.sc. Dragan Primorac, jedan od autora i prof.dr.sc. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu.

– Ova knjiga govori, o etici, prošlosti, budućnosti, znanosti, a prije svega o istini. Istina treba biti jedini put u svemu onom što radimo jer nas jedino ona vodi u svijetlu budućnost – kazao je profesor Primorac zahvalivši se poimenice svima koji su sudjelovali u izradi knjige, kao i u postavu izložbe te prije svega na uložnom trudu u prikazu Vodnjanskih relikvija očima znanstvenika.

– Ovo djelo predstavlja prvi prikaz sveobuhvatne, opsežne znanstvene interdisciplinarne analize relikvija, odnosno koštanih ostataka, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Riječ je o pionirskom istupu jer slična se istraživanja najčešće orijentiraju samo na ostatke jednog sveca ili pak nekoliko kostiju ili na mumificirane ostatke pojedinog sveca. Ovdje je pak riječ o znanstvenoj analizi mnoštva relikvija koja je za cilj, među ostalim, imala i pridruživanje relikvija po osobnoj pripadnosti u odnosu na zatečeni popis s devetnaest imena svetaca – istaknula je Gloria Vickov kazavši i kako se u ovoj monografiji, uslijed razvoja tehnologije i znanosti, jasno očituje težnja za multidisciplinarnim pristupom u rješavanju problema, što dovodi do bliske suradnje stručnjaka raznih područja.

Dekanica Vickov je detaljno predstavila ovo kapitalno djelo koje sadrži osam poglavlja, pri tome naglasivši kako je kompozicijski pregledna i skladna, a stilski i jezično, iako visoko stručna, pristupačna je i laičkoj publici.

– Razotkrivajući ovozemaljske, anatomske “istine”, ova monografija udahnjuje Vodnjanskim relikvijama novi život, svjedočeći o njihovoj posvećenosti i nedokučivosti, ali i o sveljudskosti i običnosti svetaca što zasigurno služi kao poticaj i putokaz daljnjim znanstvenim istraživanjima – zaključila je dekanica Vickov.

Istraživanje je započelo interdisciplinarnim radom koji je zahtjevao različite metode i pristupe od rengenske tehnike,koju su radili profesori Janković i Mihanović do korištenja virtualne autopsije, nove tehnike koja se sada koristi u forenzičkim istraživanjima u sudskim procesima. Relkvije su bile u neadekvatnim uvjetima i jednostavno su vapile da budu znanstveno obrađene – kazao je rektor Anđelinović istaknuvši kako ga raduje vijest da će sada relikvije u Vodnjanu dobiti svoje mjesto te se nada da će Grad Split i Vodnjan udružiti snage i također otvoriti virtualni muzej.

Zaključno, rektor je naglasio kako sve naše radnje uvijek započinju s idejom, odnosno riječju, a najbolje je kad se naše spoznaje i zapišu u knjizi jer onda ostaju trajno sačuvane za naše potomke koji će onda moći doći sagledati sve novim pristupom.

Knjiga “Vodnjanske relikvije očima znanstvenika – antropološki pristup” je znanstvena monografija, pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, proizašla iz znanstvene obrade koštanog materijala (relikvija) koje se čuvaju u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. U knjizi su prikazani životopisi svetaca, rezultati antropološke analize više od 700 kostiju, kao i postupci i rezultati individualizacije relikvija. Osim antropološke analize koštanih ostataka provedene su i radiografske analize mumificiranih tijela svetaca, i to sv. Nikoloze Burse, sv. Ivana Olinija, sv. Leona Bemba i sv. Pavla, nadbiskupa carigradskog. Analiza MCST snimaka pokazala je kako su tijela sv. Nikoloze Burse i sv. Ivana Olinija očuvana, odnosno vidljivi su ostaci dehidriranih organa, krvnih žila i ligamenata.

Autori knjige su prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, doc. dr. sc. Željana Bašić, prof. dr. sc. Stipan Janković, don Marijan Jelenić, doc. dr. sc. Darko Kero, doc. dr. sc. Ivana Kružić, doc. dr. sc. Frane Mihanović, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. sc. Snježana Štambuk i prof. dr. sc Katarina Vilović. Autori slikovnog materijala su doc. dr. sc. Frane Mihanović, Zoran Ferenček, krim. teh. i doc. dr. sc. Ivana Kružić.

Predstavljanje knjige popraćeno je prigodnom izložbom kojom se predstavljaju najvažniji nalazi, ali i prikazuje proces i rezultati facijalne rekonstrukcije sv. Nikoloze, a koju je rekonstruirala Josipa Marić, mag. konz. – rest., studentica Forenzike. Na ovoj znanstveno – umjetničkoj izložbi sudjelovali su: prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, prof.dr.sc. Branko Matulić, Ana Banovac, mag. forens., doc.dr. sc. Željana Bašić, izv. prof. Edvin Dragičević, Zoran Ferenček, krim. teh., Helena Trze Jakelić, dipl. oec., Ivan Jerković, mag. forens., doc. Robert Jozić, doc. dr. sc. Ivana Kružić, Toni Ljubić, mag. forens., Josipa Marić, mag. konz. – rest., Ćiro Mihanović, univ. bacc. art., doc. dr. sc. Frane Mihanović, Ivan Reljić, mag. educ. i mag. arhiv. i v. pred. Filip Rogošić.

Postav izložbe trajat će do 15. siječnja 2018., tijekom čega će biti organizirane i edukativne radionice za djecu i mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, kao dar Sveučilišta u Splitu učenicima naše županije. Radionice će se održavati pod stručnim voditeljstvom djelatnika i studenata Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti u Umjetničke akademije, Sveučilišta u Splitu. FOTO-OVDJE

M.M.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •