Podijeli

Nakon tehničkih poteškoća u Hrvatskom saboru, glasovanje je ipak nastavljeno nakon stanke u 11:30 sati, kada su otklonjeni svi problemi i poteškoće sa sustavom za brojanje glasova…

Zbog epidemioloških mjera, 11 je zastupnika na sjednici sudjelovalo i glasalo videovezom.

Hrvoje Zekanović oglasio se na facebooku, pitajući ; Gdje je nestao novac u kapitalnom projektu “Krđ Pađene”, famozne korupcijske vjetroelektrane.

Pogledajte video

Sabor je u srijedu odbio Interpelaciju o radu Vlade vezano za vjetropark Krš-Pađene koju je predložio Domovinski pokret uz potporu 20 oporbenih zastupnika tražeći od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz taj projekt.

Protiv Interpelacije glasovalo je 76 zastupnika, za je bilo 51, a suzdržanih dva.

Za rebalans proračuna glasalo je 76 zastupnika, a 50 ih je bilo protiv. Rebalansom  se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna. Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a su ustvrdili da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2, 2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene naveli su “besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a”.
Projekt Krš Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.
Resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u jučerašnjoj raspravi isticao je da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da su donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, te da su ona pravomoćno potvrđena na sudu.

Davor Dretar (DP) sramotnim je ocijenio ponašanje vladajućih ocijenivši odbijanje interpelacije nastavkom skrivanja korupcije.

Branko Bačić (HDZ) s indignacijom je odbacio optužbe oporbe o koruptivnim aktivnostima Vlade u projektu Krš-Pađene.

Sabor je u srijedu donio i Zakon o upućivanju radnika u Republiku Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni kojim se izjednačavaju uvjeti i prava upućenih radnika s onima domaćih radnika.

U drugo saborsko čitanje uputio je dva financijska zakonska prijedloga, o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija.

Brojni zastupnici glasuju putem video veze što znači da su ili pozitivni na koronavirus ili u samoizolaciji.
T.H.


Vezane vijesti; 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest − 3 =