SOLIN: Održana tribina o Zakonu o hrvatskim braniteljima…veliki broj ogorčenih i nezadovoljnih branitelja…

Još neki sudionici tribine, umirovljeni časnici, branitelji bez invalidnosti , upozoravali su na ovu nelogičnost. Časnik u mirovini, branitelj sa preko 1600 dana borbenog sektora ima mirovinu 2.790 kn...

Moram priznati da mi u ušima odjekuje rečenica kad branitelj pita prisutne, kome da se obratim za metar konopa budući da imama četvero djece, žena ne radi, a primanja su mi cca 2000,00 kn, nije li to žalosno.
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

U četvrtak, 15.veljače, u Solinu, na inicijativu i u organizaciji Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, održana je tribina o Zakonu o hrvatskim braniteljima kojoj je nazočilo oko 150 branitelja , državni tajnik u Ministarstvu branitelja gosp. Ivan Vukić, savjetnik Ministra obrane gosp. Ivica Ušljebrka, Načelnik sektora pravnih poslova Ministarstva branitelja gosp. Ivica Akmadža, predstojnik Područne službe HZMO Split, Župan Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Solina, članovi braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te drugi zainteresirani.

Tribina je trajala više od dva sata što pokazuje s koliko se problema susreću branitelji u ostvarivanju prava iz toga Zakona.

Na početku tribine, gosp. Akmadža je u kratkim crtama objasnio promjene u Zakonu i rokove ostvarenja istih.

Slušajući nazočne i njihove probleme uistinu zaboli koliko se laži putem medija servira hrvatskoj javnosti o iznosima mirovina i ostalim pravima branitelja, pa se u javnim istupima pojedinaca spominju samo najviši iznosi za najteže invalide Domovinskog rata. Nitko ne spominje branitelje koji će tek ovim Zakonom doseći mirovinu od oko 3.000 kn, a takvih je puno, što je vidljivo i po zainteresiranosti za ovu tribinu.

Osim iznosa mirovina, pitalo se gdje su u svemu tome djelatne vojne osobe koje su u obrani Hrvatske sudjelovali od početka do kraja Domovinskog rata, većinom u borbenom sektoru, a nisu ranjeni i nisu invalidi i zašto njih nema u Zakonu o braniteljima. Zar oni nisu i branitelji? Naravno, takvi su u mirovinu otišli po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika.

Gosp. Akmadža je rekao da je Ministarstvo branitelja iniciralo i organiziralo više sastanaka sa Ministarstvom obrane , MUP-om , Ministarstvom financija i HZMO naglašavajući ovaj problem.

Još neki sudionici tribine, umirovljeni časnici, branitelji bez invalidnosti , upozoravali su na ovu nelogičnost. Časnik u mirovini, branitelj sa preko 1600 dana borbenog sektora ima mirovinu 2.790 kn.

Nadalje, pojavilo se pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja bez invalidnosti. Problem je sa i onima koji su ranije digli kredite i kupili stan, te se sada računaju kao stambeno zbrinuti iako imaju još i po 20 godina otplate kredita. I oni se pitaju jesu li bili branitelji osim što su djelatne vojne osobe.

Bilo je dosta i drugih pitanja, a na jedno je reagirao i Župan Blaženko Boban koji je jednom branitelju iznio podatke koliko je i grad Solin uradio za njegovo zbrinjavanje mimo Zakona o braniteljima, te da moramo biti svjesni svojih mogućnosti.

Državni tajnik Vukić je napomenuo da se ovim Zakonom pokušalo riješiti najugroženije slučajeve branitelja sa minimalnim mirovinama, u okviru povećanja novčanih sredstava za Ministarstvo branitelja. Također, povećana su sredstva za stambeno zbrinjavanje u Proračunu za ovu godinu.

Bilo je prigovora i na rad Ministarstva branitelja i njegovih djelatnika, posebno nemogućnosti kontakta sa odgovornim osobama . Jedan branitelj je pričao o svom iskustvu i neodgovaranju na njegovih 20-ak mail-ova. Državni tajnik je zamolio da ga se obavijesti o takvim slučajevima kad branitelji imaju problema u kontaktima sa odgovornim osobama u Ministarstvu branitelja.

Svima je jasno da ni jedan Zakon neće riješiti pojedinačne i baš sve slučajeve, ali upravo u rješavanju takvih problema se vidi uspješnost administracije ili suhoparno birokratsko provođenje Zakona. Svaki branitelj je slučaj za sebe, sa svojim problemima i mnoge takve nije moguće gledati samo kroz članke Zakona, već zaslužuju pažnju odgovornih osoba. Oni su to zavrijedili svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu i žrtvom koju su podnijeli , omogućivši današnjoj administraciji siguran i dobro plaćen posao.

Moram priznati da mi u ušima odjekuje rečenica kad branitelj pita prisutne, kome da se obratim za metar konopa budući da imama četvero djece, žena ne radi, a primanja su mi cca 2000,00 kn, nije li to žalosno.

Jozo Ribičić, brigadir u mirovini/Braniteljski portal


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

4 KOMENTARI

 1. 82 889 hrvatskih branitelja nema nikakva primanja niti mirovinu , njima je prilagođen Novi zakon . Ali uvijek galame i cvile oni koji imaju sve riješeno i sva su prava iskoristili . Ako je netko radio do sada i ide u starosnu mirovinu a ona mu je manja od npr. 2000 kuna , ima pravo na braniteljsku koja je oko 2600 kuna plus dodatak koji ovisi o broju dana provedenih u ratu , može iznositii do 3200 kuna ako ima 2000 dana provedenih u uniformi tjekom rata ! Ako je netko bio 100 dana bude dobio 30 kuna na mirovinu od 2600 kuna . A ako ostvari ili ima status hrvi onda je i viša mirovina , može iznositi i pet , šest tisuća kuna , ovisi i o zapovjednoj odgovornosti koju je imao u postrojbi tjekom rata . Pa Ministar Tomo Medved ima mirovinu oko pet tisuća kuna , bio je ranjavan i general je hrvatske vojske . Sve ovisi gdje je tko radio tjekom radnog vijeka i kada je ostvario mirovinu . Najbolje su prošli oni koji su prije ili odmah poslije Oluje otišli U mirovinu .

  • Šta Ti pričaš čovječe, zaboravija si napisati da umirovljeni pripadnici ratnih gardijskih brigada i specijalne policije koji su umirovljeni za cca 2400 -2800 kn bez HRVI nakon 20 i više godina službe NEMAJU pravo na dodatke od 33 i 50 lipa po danu, te ako nisu HRVI a većina nisu NEMAJU pravo nikakvo iz ZOPHBDRA niti kako Ti kažeš neki mogu ići sa 5-6 tkn.
   Da ali samo sa 62-63 64 g starosti u starosnu ako su HRVI (nezaboravi da je 51,6 g prosjek umiranja bran populacije), isključivo Oni imaju pravo na 33i 50 lipa po danu i bogeci ako zadovoljavaju kriterije za minimalnu braniteljsku ako nemaju ništa na sebi.
   E da i Medvedu i onakovima sa hrvi kada bude u starosnoj resti će mirovina 2-3 tkn. Nemoj nas pituravati bez jupola, prilagodili su oni ZOPHBDR-a prema sebi i onakovima.

   • Zaboravija si napisati da isti ti Gardisti i spec Policajci umirovljeni po ZOMO-u po novom ako umru ili se ubiju a supruga im mlađa od 46 g supruge ostaju bez primanja dok ne napune 46 g a kada napune 46 g onda prima 66% od ionako malih mirovina koje se kreću od 2400- 2800 kn, računaj sada koliki je to iznos, te mirovine nemaju pravo na 33 i 50 lipa po danu.
    Zaboravija si napomenuti da od ovih 83 tisuće nezaposlenih će profitirati 1-2 tisuće branitelja tj oni koji prođu filtere koji su rigorozni a ostali koji imaju nešto na sebi štrik oko vrata.
    Zaboravija si napisati da su mista za HRVI već popunjena a oni bolesni koji pridaju papire će prolaziti rigoroznije provjere nego piloti i najveći broj zahtjeva će odbaciti a ljudi prikovani za psihijatriju i kljukani medikamentima za 0 kuna, jeli to dostojanstvo i dignitet Medvedov.
    Oćemo još Gorislave!
    Znaš Gorislave kada će ovi smrtnici dobiti stan i kredit od Ministarstva …..,NIKADA a znaš kolika im je kreditna sposobnost u komercijalnim Bankama tipa PBZ ….200-500 kn ako su čisti tj bez kredita a takovog nema Gorislave.
    Znaš koliko isti mogu dignuti kredita uz kamatu od 10% ne (subvencionirane kao NEKI Gorislave),10 20 tkn dovoljno za sprovod i falit će mu još Gorislave.
    Kolika je kreditna sposobnost Glogoškog i Medveda Gorislave…., i ostalih vrlih domoljuba!
    Oćemo još!
    Znaš li Gorislave koliko četnika aboliranih sa statusom Dragovoljca i HRVI primaju mirovinu i Medvedu je to ok za njih ima sredstava, to ga je pite zap spec policije Marić još mu nije odgovorija.
    Slažem se gorislave da su ugroženi samci i nezaposleni sa 2400 kn i da ce nekolicina sretnika navuci na 3000 tkn ali gorislave Mi mladi Očevi nosioci Obitelji imamo po glavi 400-700 kn jeli to puno Gorislave ako je intencija da se samcu da 3000 tkn.
    Stim gorislave da od 2700 kuna moramo platiti knjige za dicu, vrtiće itd a ne kao neki gratis.
    U kojem smo Mi to Dom ratu bili Gorislave, u istom NE izgleda.

    • Usput Gospodine Gorislav dali ste svjesni da po novom ZOPHBDR-u gosp Silvano Hrelja koji je i sam priznao da ga je sramota te činjenice…, gosp Hrelja koji je 91 g sa sindikalistima na drugu liniju puta donija CIGARETE isti ima pravo na status Dragovoljca a time i sve druge benefite pa i HRVI i pozamašnu mirovinu.
     Gosp Hrelja je izjavija da je to sramota te da On neće koristiti to pravo, kažu nema se sredstava….., a da bar sa BIH ispregovaraju kakvu kintu jer vidim da su uspješni u tom ali na vlastitu štetu.
     Očekujemo u budućnosti uz abolirane i zahtjeve Armije Bih jer ispada da je ovo najmanje Zakon za Hrv branitelje.
     Usput zašto je maknut registar, tko je tija kopira ga je e ali sada će neka čudna Inena i Prezimena podnositi zahtjeve, nije za naše oči izgleda, čemu tajnovitost gospodo iz Ministarstva….., oćemo imena i prezimena novih eventualnih branitelja. Usput kako je moguće da se non stop licitira sa 500000 i više tisuća branitelja a već ih je umrlo i izvršilo suicid preko 70 tisuća nijebli to čudno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 1 =