Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Da su odnosi Pantovčak-Banski dvori zategnuti potvrđivali su i neki raniji događaji, čak i prije posjete Vučića Zagrebu , posebno izraženi na polju vanjske politike i diplomatskih predstavništava u kojima ni nakon predviđenog roka nije izvršena zamjena veleposlanika, konzula i bitnih tajnika u diplomaciji.

Za Globus je Predsjednica izjavila da je nezadovoljna dugotrajnim čekanjem na imenovanje četrdesetak veleposlanika i konzula, a zapelo je i sa otvaranjem veleposlanstava u J.Koreji i Kazahstanu za što je još prije tri godine donesena pozitivna odluka.

Zbog čega se čeka na promjene i tko ih koči nije teško zaključiti, ali možemo se složiti sa Predsjednicom da neki hrvatski veleposlanici rade protivno državnoj politici, a da ih je dio zaostao u nekom drugom vremenu.

Predsjednica je očito samostalno krenula u diplomatsku ofenzivu, što potvrđuje poziv Vučiću, ali i jučerašnji sastanak trilaterale u Mostaru. Mnogi to povezuju sa predsjedničkim izborima i početkom kampanje što je teško prihvatiti jer do izbora je još malo manje od dvije godine što ne ukazuje na takve procese..

Nakon sastanka u Mostaru održala je sastanke sa predstavnicima Udruge blokirani, ali i predavanje članovima Hrvatskog generalskog zbora . Po informacijama, na predavanju se pričalo o negativnim demografskim kretanjima kao glavnoj sigurnosnoj ugrozi na čemu braniteljski portal svakodnevno upozorava, ali i u zadnje vrijeme često spominjanog mini Haga u Sarajevu. Trajanje sastanka od dva i po sata pokazuje da je situacija ozbiljnija nego što mislimo.

Predsjednica je istakla da Hrvatska ne treba samo slijediti već i samostalno raditi što bi bio pozitivan iskorak vanjske politike.

Na pitanja generala oko mogućih optužnica , Predsjednica je rekla da će o tome pitati našu diplomaciju. Ne znamo jeli se Predsjednica šalila ili je ozbiljno mislila.

Postavljam pitanje Predsjednici, koju diplomaciju ako po njenim riječima dio diplomacije radi protivno državnim interesima, a mnoga veleposlanstva su bez opunomoćenih predstavnika. Nadamo se da ovu predstavu nećemo dočekati nespremni i onda kriviti međunarodnu zajednicu za nesklonost Hrvatskoj ili neke ranije događaje i čimbenike.

Iz ranijeg iskustva, branitelji, a posebno braniteljske udruge, moraju otvoriti kako bi se narodno reklo, “četvore oči”, te učiti iz povijesti odnos državne administracije u ovakvim slučajevima. Toliko smo se opekli da se i na hladno treba puhati.

Ako i postoje problemi odnosa Pantovčak-Banski dvori, oni se ne bi smjeli prelamati preko leđa branitelja, te je zadaća i Predsjednice i Premijera da ozbiljno shvate moguće optužnice i zajednički pokrenu diplomatske aktivnost kako poslije ne bi bilo kasno.

Jozo Ribičić, brigadir u mirovini 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

14 KOMENTARI

 1. Evo naše Kolindice,ona od početka svog mandata pa do sada željna postrojavanja HV-a,ratnica je to.
  Nedostaje joj njena omiljena igra koju su je učili njeni stari,a to je igra Ustaša i Partizana,ali kako doznajemo ona je od malih nogu voljela biti Partizan,pa je i dan danas ponosna KOMUNISTOCA.
  Bezbrižnog li života naše Presjednice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =