SMIJENJEN VRH ĐAKOVAČKE POLICIJE ZBOG NIZA PROPUSTA UOČI TRAGEDIJE Socijalna radnica prije smrti policiju upozorila: Drežnjak nabavlja pištolj!

Zbog teške povrede službene dužnosti i propusta u radu suspendirana su četvorica policijskih službenika PP Đakovo, od kojih su načelnik PP i jedan službenik udaljeni s dužnosti...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

NOVO – Zbog teške povrede službene dužnosti i propusta u radu suspendirana su četvorica policijskih službenika PP Đakovo, od kojih su načelnik PP i jedan službenik udaljeni s dužnosti. Odlučio je tako Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske nakon što su rezultati unutarnjeg nadzora nad radom PP Đakovo pokazali propuste u njihovom postupanju prema Andriji Drežnjaku, monstruoznom ubojici iz Đakova, koji je u utorak usmrtio svoju skrbnicu, socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško ranio pravnika u Centru za socijalnu skrb Đakovo Ivana Pavića, kojemu je život i dalje ugrožen unatoč silnim naporima liječnika u KBC-u Osijek da mu pomognu…

– Izvanredni nadzor stručnog tima Ravnateljstva policije i unutarnja kontrola utvrdili su u razgovorima s rukovoditeljem i policijskim službenicima PP Đakovo te uvidom u dokumentaciju, da je PP 17.5.2019. zaprimila pisanu obavijest CZSS Đakovo o učestalim dolascima dvojice njihovih štićenika u Centar, a kojom prilikom su se prema djelatnicima Centra ponašali agresivno te da raspolažu sa informacijom o mogućnosti nabavke oružja. Zaključeno je da je prilikom postupanja rukovoditelja i policijskih službenika došlo do metodoloških propusta. Službenici nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli potrebne službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji – rekao je Bece, dodavši i kako je „utvrđeno je da je počinitelj sam ili sa ocem i nakon tog dopisa više puta tjedno dolazio u Centar, pri čemu nije iskazivao prijetnje prema djelatnicima Centra, kao ni gruntovnice i Grada Đakovo.“

– S obzirom na rezultate nadzora odlučio sam pokrenuti disciplinski postupak protiv četvorice službenika, od kojih sam načelnika PP i službenika koji je zadužio predmet udaljio s dužnosti. Sumnja da su počinili tešku povredu službene dužnosti te će zbog toga ići na disciplinski sud – poručio je Bece, piše jutarnji.hr.

Na pitanje novinara koje sankcije prijete suspendiranim službenicima, kratko je rekao:

– Tu je veći raspon mjera, od novčane kazne do prestanka radnog odnosa.

O motivima ubojice nije želio govoriti, a dodao je i da ne može potvrditi da bi se, u slučaju da su poduzete potrebne radnje, spriječio ovaj zločin.

Unutarnja kontrola MUP-a utvrđivala je što je što je pisalo u koresponednciji Centra za socijalnu skrb s policijom, tko ga je, zaprimio te je li e-mail proslijeđen nadležnim rukovoditeljima i što je odlučeno vezano za postupanje po prijavi djelatnice Centra za socijalnu skrb.

Poseban dio istrage je oružje kojim je počinjeno kazneno djelo jer se treba ustanoviti otkud Andriji Drežnjaku pištolj, a s obzirom na to da je on bio osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost, nije ni mogao imati dozvolu za nošenje oružja. Zašto s obzirom na sumnje da bi mogao posjedovati oružje policija nije išla u pretragu doma?

Ubijena socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Đakovo, kako neslužbeno doznajemo, pet dana prije masakra pismeno je obavijestila đakovačku policiju da se Andrija Drežnjak, korisnik kojem je imenovana skrbnicom, a koji je sada osumnjičen za ubojstvo, raspituje kako nabaviti pištolj.

Njegova skrbnica Blaženka Poplašen, kažu naši sugovornici, nije se bojala za sebe – dugo godina uspijevala je održavati odnos s Andrijom – ali je smatrala da bi moglo biti jako opasno ako se Andrija, kao osoba potpuno lišena poslovne sposobnosti i sklona ispadima, domogne oružja. Policija to mora istražiti jer bi mogao ozlijediti nekoga vani, smatrala je. Također je obavijestila i njegova psihijatra o tome da je Andrija u posljednje vrijeme promijenio ponašanje te ga zamolila da pripazi na to uzima li Andrija redovito terapiju.

Borba za život

Unatoč tome Blaženka Poplašen danas je mrtva, a njezin kolega, 35-godišnji pravnik, bori se za život.

Je li policija postupala po prijavi Centra te je li učinila sve što je mogla da se spriječi tragedija utvrdit će unutarnja kontrola, koju je u đakovačku policijsku postaju uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Glavni ravnatelj odlučio se na to temeljem saznanja da je PP Đakovo dobio informacije od Centra za socijalnu skrb kako je došlo do promjene ponašanja počinitelja i njegova oca, koji su štićenici Centra. Zato se provjeravaju sva postupanja policijskih službenika po saznanjima koja smo imali i sve okolnosti kontakata naših službenika i djelatnika Centra. Po završetku tih postupanja izvijestit ćemo javnost o tome što je utvrđeno – rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, kojega smo pitali je li Centar prijavio Drežnjaka policiji zbog prijetnji ili nekih drugih okolnosti.

– Ne. Unazad 15-ak dana nije bilo prijava da bi on nekome prijetio. U Centru su uočili da se drugačije ponaša i o tome izvijestili policiju, no on je i dalje često dolazio u Centar – rekao je Bece, koji je potvrdio da je Drežnjak više puta prekršajno i kazneno prijavljivan zbog “nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja, izazivanja požara…”, dodavši i da je riječ o djelima koja se protežu unazad nekoliko desetaka godina.

Podsjetimo, Drežnjak je osumnjičen da je u utorak ušetao u Centar za socijalnu skrb, u koji je dolazio gotovo svakodnevno, te je pištoljem ubio svoju skrbnicu, socijalnu radnicu, te teško ranio pravnika. Nakon toga je pobjegao, a uhićen je tek navečer oko 20 sati, nakon što se osam sati skrivao od policije, koja je kod njega, osim pištolja kojim je posijao smrt, pronašla i veću količinu novca te putovnicu.

Socijalna pomoć

– Po tome zaključujemo da je imao namjeru napustiti područje Đakova – rekao je Bece, potvrdivši i da je Drežnjak pištolj posjedovao ilegalno, a tek će se utvrditi kako ga je nabavio. Bece je naglasio i da će se utvrđivati odakle Drežnjaku više od 10.000 kuna, koliko je imao sa sobom, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb još od 2002. godine, kojemu je oduzeta poslovna sposobnost i koji je živio od socijalne pomoći, odnosno prodaje plastične ambalaže koju je skupljao po đakovačkim ulicama i parkovima.

U trenucima dok je načelnik davao izjavu za javnost ispred zgrade PP Đakovo, nad Drežnjakom je u zgradi provođeno kriminalističko istraživanje u kojem su inspektori tražili odgovore o svim okolnostima ove tragedije, pa tako i o motivu, koji je za javnost još uvijek nepoznat, piše piše jutarnji.hr.-VIŠE O SVEMU OVDJE

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

  1. ETO TO TI JE HRVATSKA POLICIJA!!!!!!!!KO IH PLAĆA A KOLIKI SU KRIMINALCI MEĐU NJIMA!!!!!!!!!!A TRAŽE VEĆE OVLASTI DA BI NAS OBIČNE GRAĐANE TERORIZIRALI!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet + 18 =