Podijeli

Nakon objavljenih informacija da je za novog veleposlanika u Bruxellesu postavljen Joško Paro, diplomat kojeg kompromitiraju brojne afere, Hrvatski tjednik objavio je neslužbenu informaciju prema kojoj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odbija potpisati vjerodajnice prije nego od Ministarstva vanjskih poslova dobije njegov dosje…

„MVEP, doznajemo, već dva tjedna odbija poslati Parin dosije Predsjednici. Bez potpisanih vjerodajnica, Paro ne može započeti svoj veleposlanički mandat u Belgiji.“, navodi Hrvatski tjednik.

“U Uredu predsjednice Republike Hrvatske primljen je Vaš upit vezan uz imenovanje gospodina Joška Para na dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Bruxellesu.

Ukazujemo na činjenicu kako Ured predsjednice Republike Hrvatske ni od jedne institucije ili tijela državne uprave nije zaprimio niti jedan dokument od strane koji bi upućivao na eventualne postupke u tijeku protiv veleposlanika Pare. S obzirom na to da Predsjednica Republike sudjeluje u oblikovanju i provođenju vanjske politike Republike Hrvatske, Ured predsjednice Republike Hrvatske, potaknut čestim i opetovanim napisima u medijima, te s obzirom na činjenicu da nema uvid u dosje veleposlanika Para, uputio je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova molbu za očitovanjem vode ti se postupa protiv navedenog veleposlanika kao i molbu za informacijama o vrsti i statusu eventualnih postupaka. Sukladno tome, ljubazno Vas molimo i upućujemo da se si sve daljnje upite vezane uz status veleposlanika Joška Para obratite Ministarstvu vanjskih i europskih poslova“, stoji u odgovoru Ureda predsjednice na upit Hrvatskog tjednika.

Među brojnim skandalima koji vežu uz Joška Para bila je i njegova službena analiza američke predsjedničke kampanje 2016. godine u kojoj je, kao hrvatski veleposlanik u SAD-u, tvrdio kako će Hillary Clinton pobijediti. Spominje se da je bio kreator sporazuma Račan – Drnovšek o granici Hrvatske i Slovenije, koji je išao na štetu Hrvatske.

No, najaktualnija je afera kada je, kao veleposlanik u SAD-u, oštetio hrvatski državni proračun mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu. Na ovaj je slučaj u svibnju u Saboru upozorio zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Grmoja je ukazao na nalaze Državne revizije revizije koji to potvrđuju, a optužio je premijera Plenkovića i predsjednika Jandrokovića za zataškavanje i skrivanje ove afere.

„Gospodinu Plenkoviću ukazano je na Izvješće Ureda državne revizije za MVEP u 2016. u kojem je utvrđeno da je gospodin Joško Paro, bivši veleposlanik RH u Washingtonu, više godina oštećivao Državni proračun RH mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu”, rekao je Grmoja. Umjesto da, istaknuo je, bude sankcioniran zbog teške povrede službene dužnosti, bivši veleposlanik Paro je nakon mjesec dana postavljen za načelnika Diplomatske akademije MVEP-a.

“Diplomat koji je prijavio prijevaru podneskom se obratio svim potpredsjednicima Sabora nakon što je gospodin Jandroković zaprimljene dokumente odbio dostaviti saborskim zastupnicima – iako je to dužnost predsjednika Sabora precizno utvrđena Poslovnikom. Do danas predsjednik Vlade Plenković nije uopće reagirao, a predsjednik Sabora i dalje skriva dokumente“, upozorio je Grmoja u svibnju ove godine.

„Po Pravilniku o unutarnjem redu MEVP-a, ova lokalno angažirana osoba nije smjela biti angažirana jer je mogla imati pristup informacijskim sustavima Ministarstva i klasificiranim podatcima, što ni u kom slučaju nije smjela. Gospodarskom savjetniku je do kraja lipnja 2016. isplaćeno 206.770 američkih dolara, odnosno 1.319,109,00 kn, a za zdravstveno osiguranje još 59.964 dolara, odnosno 101.946,00 kn. Lokalna angažirana osoba je zapravo bio Zoran Konstantinović, sin Vesne Čulinović Konstatinović, svojedobne predsjednice SUBNOR-a, prijateljice ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Zoran Konstantinović je početkom 90-ih pobjegao iz Hrvatske. Zbog pokušaja prijevare, u Americi zabranjen mu je pristup institucijama.“ navodi Hrvatski tjednik, koji donosi i tekst samog revizorskog izvješća.

Joško Paro prvi put je započeo raditi u Ministarstvu vanjskih poslova kao srednjoškolac 1992. godine. Od 1997. ima zvanje veleposlanika, a 2002. godine imenovan je hrvatskim veleposlanikom u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj, navodi u Hrvatskom tjedniku Ivica Marijačić. Paro je bio vanjskopolitički savjetnik predsjednika Iva Josipovića, a u vrijeme njegova mandata postao je veleposlanikom u Washingtonu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala je Joška Paru te ga čak nije htjela uz sebe kada je išla u službeni posjet u Washington, donosi Hrvatski tjednik.

Analitičar Davor Gjenero, komentirajući Joška Paru, kazao je kako on slovi za jednoga od najnesposobnijih i najkontroverznijih hrvatskih diplomata. “Bio je veleposlanik RH u Kraljevini Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, zemljama koje su dugo blokirale pristup RH Europskoj uniji”, rekao je. “Svojim stajalištima u razgovoru s nizozemskim i britanskim diplomatima stvorio negativan imidž Hrvatske”. Paro je, naime, u neformalnim razgovorima optuživao HDZ za ratne zločine i etničko čišćenje, podupirući tezu o zapovjednoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj.

Spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, dopisnica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parovog mandata u tome gradu.

Jasna Paro sada je HRT-ova dopisnica u Bruxellesu.

Izvor-Hrvatski tjednik


Podijeli

30 KOMENTARI

  1. a u pmaterinu vi i vasa kgk.ak je sau lopovluk na jednom slovu onda i to alali kraljice balkana vrati lovu predizbornog kriminala pa ak si tako jaka vrati doma tica Mamica da se ne pati u tudjoj zemlji po tudjim tesko stecenim vijama. kako je vasa KOKICA Dozvolila da ANEMICNI PLENKO Odbije zakon o porijeklu imovine opljackane domovine da zatvori tajkune ratne profitere lazne borce i udovice nemate muda to od svoje koki to traziti. odjebati sve fiktivno prijavljene i sve koji porez ne placaju. otvoriti GOLI OTOK I LUDNICE. A NE SAMO DA SE UHLJEBUJETE I PO FEJSU LAPRDATE

  2. Pošto je naša ministrica VP bila savjetnica srpskog predsjednika vlade onda me ništa ne čudi u vanjskoj politici Hrvatske. Sva sreća da imamo KGK za predsjednicu. Plenkoviću izbaci onu tuku od ministrice i vrati Mira Kovača natrag. Počnimo konačno biti svoj na svome. Ugledajte se u Orbana koji drži do sebe i svoje zemlje i svi ga u Europi cijene zbog toga !

  3. Nista ne potpisuj predsjednice nasa nego antihrvatsku sppdobu posalji u ropotarnicu kad vrati svu lovu koju je ukra i konacno postaviti na ta vazna mjesta ljude koji ce siriti istinu o Hrvatskoj i njenim gradanima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − 12 =