Slavko Večerin novi je biskup Subotičke biskupije

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957. godine. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983., a datum preuzimanja dužnosti biskupa biti će naknadno priopćen...

Podijeli

Dosadašnji generalni vikar, hrvatski svećenik Slavko Večerin novi je biskup Subotičke biskupije, najveće katoličke zajednice u Srbiji, objavio je dosadašnji biskup mons. Ivan Penzeš…

Piše: Ana Kunštrak

– Zahvaljujem Papi Franji i poglavarima Svete Stolice na ukazanoj časti povjeravajući mi ovu veoma odgovornu službu subotičkog biskupa, kazao je novi biskup Slavko Večerin.  Njegovo imenovanje pozdravili su Hrvati u Vojvodini. Tamošnji svećenici smatraju kakio je pred novim biskupom  pitanje obnove katedrale u Subotici  čiji se desni toranj naginje, analiza pastorala po župama, kao i nova kadrovska rješenja  kako bi se  odgovorilo  aktualnim izazovima u Katoličkoj Crkvi na sjeveru Srbije.

Na imenovanje novoga biskupa reagiralo je i vodstvo hrvatske zajednice u  Republici Srbiji.
– Pozdravljamo imenovanje novog biskupa uz zahvalu umirovljenom Ivanu Penzešu za sve što je učinio. Našem starom znancu, vrlom velečasnom Večerinu želimo svako dobro u vođenju najbrojnije katoličke biskupije u Srbiji. Katolici Hrvati očekuju nastavak suradničkih odnosa s biskupijom i novim biskupom radi stvaranja perspektiva hrvatskog življa-  kazao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957. godine. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983., a datum preuzimanja dužnosti biskupa biti će naknadno priopćen.
Prema popisu iz 2011. oko 357.000 građana Srbije katoličke su vjeroispovijesti.
Najveći broj –  oko 290.000, živi na sjeveru Vojvodine, u Subotičkoj biskupiji koja taj status ima od 1968. godine.


Podijeli