Slaven Dobrović podnio ostavku u Hrvatskim vodama: Dok HDZ pokušava zamijeniti nepodobne, Upravno vijeće nije se sastalo već pet mjeseci

Jer, prevelika je cijena plaćena za slobodu i samostalnost Hrvatske da bismo budućnost gradili birajući "manje zlo". Birajmo DOBRO!', napisao je Dobrović...

Foto Bruno Konjević HANZA MEDIA
Podijeli

Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar energetike i zaštite okoliša podnio je ostavku na mjesto predsjednika i člana upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Ostavku je objavio u postu na svom blogu kojeg prenosimo u cijelosti:

‘Čestitam hrvatskim građanima i Hrvatskim vodama 141. godinu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj!
Na današnji dan (7. rujna) izražavamo svoj ponos dugom tradicijom i poviješću upravljanja vodama.

Jer, prevelika je cijena plaćena za slobodu i samostalnost Hrvatske da bismo budućnost gradili birajući “manje zlo”. Birajmo DOBRO!’, napisao je Dobrović.

Naši stari, sada već davne 1876. godine prepoznali su važnost vodnogospodarske djelatnosti u Hrvatskoj te koliko je takva djelatnost važna za podizanje standarda građana, bilo kroz zaštitu imovine i zdravlja ljudi, bilo kroz opći gospodarski razvoj zemlje.

Na današnji svečani dan prisjećamo se i čovjeka koji je ostavio trajan trag u našoj prošlosti, đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera koji je djelujući pod geslom „Sve za vjeru i Domovinu“ udario temelje današnjim Hrvatskim vodama te je 1876. bio na čelu Zadruge za regulaciju rijeke Vuke.

Imamo razloga biti ponosni, jer malo je naroda koji se mogu pohvaliti takvom dugom tradicijom koja iznova ukazuje kako su uvijek postojale osobe koje su svojim vizionarstvom, ustrajnim radom bez posustajanja unaprjeđivale naše društvo tako da danas s pravom možemo reći da smo bili uvijek uz bok „jačima“ i to unatoč svim nedaćama.

Današnji dan, za sve one, koji daju doprinos u razvoju daljnje vizije i ostvarenju misije Hrvatskih voda, podsjetnik je na veliku odgovornost.

Javni interes i prosperitet građana su prvi i iznad svega.

Naši politički prvaci, ljudi kojima je povjereno da budu pokretači svih pozitivnih procesa u Hrvatskoj ponekad smetnu s uma tu svoju zadaću.

Institucije su opterećene političkim pritiscima zbog čega dolazi do narušavanja sklada njihove funkcionalnosti.
Kao još aktualan predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda svjedočim iz prve ruke nerazmjeru javnog i parcijalnog interesa usađenog nažalost u funkcionalne mehanizme svake stranke.

Naime, nije tajna da u vladajućoj stranci već mjesecima raspredaju koja će frakcija stranke najbolje braniti „javne interese“ i zamijeniti sada politički nepodobne članove Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Uzme li se u obzir da i novi partneri u Vladi ne žele stajati po strani, razotkriva se neuspješnost političkog dogovora oko upravljanja ovom moćnom i financijski izdašnom javnom ustanovom.

Tko su članovi Upravnog vijeća?

Odgovor je neobičan – isti oni koji su bili i u prošlom sazivu Vlade, bez promjena nakon smjene MOST-ovih ministara.
Neki će na to dobronamjerno reći kako predsjednik Vlade i Ministar zaštite okoliša i energetike osiguravaju kontinuitet rada.

Da tome nije tako dokazuje činjenica da već više od pet mjeseci nije bilo sjednica Upravnog vijeća.

Podsjećam, tijelo upravljanja Hrvatskih voda je Upravno vijeće koje broji sedam članova od čega šest imenuje i razrješuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog resornog ministra.

Brojne su i važne zadaće upravnog vijeća, među ostalim donošenje Financijskog plana i Plana upravljanja vodama, odluke o financijskim izvještajima Hrvatskih voda, te o rasporedu viška prihoda nad rashodima, sve prema Zakonu o vodama i Statutu Hrvatskih voda, donosi slobodna dalmacija.

Uobičajeni ritam sastajanja Upravnog vijeća je svakih mjesec do dva, ovisno o potrebama i prijedlogu voditelja poslovanja Hrvatskih voda, odnosno generalnog direktora.

Kako je funkcioniranje Upravnog vijeća uvjet bez kojeg se ne može, s današnjim danom (8. rujna), uputio sam Vladi Republike Hrvatske neopozivu ostavku na mjesto predsjednika i člana upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Kao stručnjak za inženjerstvo voda svojim radom u Vijeću nastojao sam dati svoj konkretan doprinos radu Hrvatskih voda. Kao političar vjerovao sam da će zajednički cilj bolje Hrvatske prevladati.

Nadam se da će moj čin ubrzati dogovore unutar vladajuće stranke i potaknuti odgovorne da u kratkom vremenu osiguraju normalan rad Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Ozbiljnost ove institucije to zahtjeva.

Uvijek ću se kao čovjek zalagati za dobro i podržati svaku inicijativu koja jamči i donosi promjenu prema naprednijoj i boljoj Hrvatskoj. Bez obzira na politički predznak inicijative.

Jer, prevelika je cijena plaćena za slobodu i samostalnost Hrvatske da bismo budućnost gradili birajući “manje zlo”. Birajmo DOBRO!’, napisao je Dobrović.

H.H.


Podijeli

Comments are closed.