Skup europskih političkih stranaka krajnje desnice- pozvali na okončanje Europske unije…

Bruxelles je prijetnja opstanku naših nacionalnih država, rekao je Wilders. Dodao je kako se nada da će "Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju"...

fah
Podijeli

Skup europskih političkih stranaka krajnje desnice pozvao na končanje Europske unije u njezinom sadašnjem obliku na konferenciji u češkoj prijestolnici Pragu u subotu.

Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu, francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu.

Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima u listopadu.

Bruxelles je prijetnja opstanku naših nacionalnih država, rekao je Wilders. Dodao je kako se nada da će “Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju”.

Le Pen je u međuvremenu pozdravila potvrdu da je Austrija sastavila koalicijsku vladu s desničarskom populističkom strankom.

Uoči sastanka politički analitičar Cas Mudde, sa Sveučilišta Georgia u Sjedinjenim Državama kazao je za agenciju dpa da je MENL “vrlo slabo organizirana skupina, čiji je glavni cilj izvući novce iz Europske unije”.

“Ona još uvijek uključuje podskupine desnih stranaka u Europi i u Europskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita”, omalovažavajuće je zaključio Mudde te pridodao da im je “Praška konferencija način da se udahne malo novog života ovoj grupaciji uključivanjem nove stranke, koja je bila uspješna na posljednjim izborima, češku SPD”, dodao je Mudde.

No što Mudde rekao, činjenica je da desne stranke u EU polako ali sigurno pridobivaju sve više pristaša koje nisu zadovoljne načinom na koji funkcionira sadašnja EU.

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti u Pragu nakon što su brojne skupine ljevice najavile prosvjedna okupljanja. Policija je osigurala i osobnu pratnju nizozemskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su “neprijateljski orijentirani prema islamu”.H

I.V.


Podijeli