Podijeli
 • 441
 •  
 •  
 •  
  441
  Shares

NAPOJILI SE K’O DEVE: Ministarstvo financija objavilo je račune Društva filmskih redatelja Hrvatske!…

“Dobili smo ono za što sam se gotovo dvije godine uzalud borio redovnim administrativnim putem, tražeći upravo to izvješće od Državnog zavoda za intelektualne usluge i povjerenice za informiranje Anamarije Muse koja me musala jedno šest mjeseci, da bi me i jedni i drugi (sve, naravno, Josipovićevi i Milanovićevi kadrovi koji su sjedili u tim ustanovama) odbijali i pobijali, pišući na desetke kartica pravorijeka i tumačenja u upravnom postupku stalno ponavljajući da su to ”privatni podaci” i da je interes javnosti na drugom mjestu, iza zaštite privatnosti”, objavio je Denis Kuljiš.

Sad vidimo i zašto. DRUŠTVO FILMSKIH REDATELJA PODIJELILA JE HONORARE U VISINI OD 17 MILIJUNA KUNA ZA GODINU DANA!

Ta udruga koju je 1995. osnovao Hrvoje Hribar, i danas, koliko znam, predsjednik Komisije za raspodjelu novca (to je postao prije petnaestak godina i kako se čini i dalje je na tom položaju) dijeli (sebi, pretpostavljam) honorare koji su samo nešto manji od UKUPNOG GODIŠNJEG IZNOSA KOJI SE U HRVATSKOJ DODIJELI ZA PROIZVODNJU CJELOVEČERNJIH IGRANIH FILMOVA!

-DORH odustao od progona Hrvoja Hribara: Navode da u nalazu revizije u HAVC-u”nema kaznene odgovornosti”

Da uzmeš neku lovu snimajući film ipak moraš snimiti film, poplaćati glumce, tehniku, obradu, čudesa, a ovdje, na samom izvoru, napojiš se kao deva i bez ikakvih komplikacija i petljancija s otužnim hrvatskim filmom koji nitko ne gleda, niti se može bilo gdje prikazati po festivalima, pa još moraš izdašno plaćati novinare da šire istinu o svjetskom uspjehu hrvatskog filma.

Ne zna se točno kakvim je manevrima Društvo filmskih redatelja (DHFR) steklo pravo da prima novac za retransmisiju, za autorska prava domaćih i stranih autora audio-vizualnih djela. U svakom slučaju, DFHR zastupa i niz namagarčenih udruga:
– DHFR Društvo filmskih redatelja ima 245 članova
– HRUP Udruga producenata, 63 člana
– HUFS Udruga snimatelja, 39 članova
– HDFD Udruga filmskih radnika svrstanih u sedam sekcija, ukupno skoro tisuću članova

Svi skupa trebali bi oni osnovati Esnaf hrvatskih namagarčenih filmskih tovara, mazgi i magaraca i postaviti pitanje Danilu Šerbedžiji, predsjedniku DFHR:

”Danilo, dragi, kome si podijelio onih 17 milijuna kuna prošle godine? Račune na sunce”!

Ali pravo je pitanje: Zašto Ministarstvo kulture tolerira taj netransparentni rad, odliv silnih iznosa koji (pretpostavljam) završe kod malog broja ljudi povezanih s ovom asocijacijom, iznos od kojega bi se moglo snimiti još PET hrvatskih igranih filmova, znači umjesto 5 godišnje – deset.

Novac je tu. Ali, završio je u džepovima ekipa povezane s majkom svih parafiskalnih ujudurmi, zloslutnim ZAMP-om”, napisao je Kuljiš i objavio preslik financijskog izvješća

Piše-M. Marković-maxportal.hr/Foto:FacebookPodsjetimo;

04.02.2017

Nalaz revizije o netransparentnom trošenju u HAVC-u

U dokumentu revizije se navodi kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta.

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje, te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

Utvrđeno je i kako je u Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena vrijednost nefinacijske imovine u iznosu 867.641 kuna, a u bilanci i poslovnim knjigama u iznosu 563.868 kuna, odnosno 303.773 kuna manje, te kako Centar ne vodi evidenciju obveza prema dospjelosti po pojedinom ugovoru, odnosno projektu i programu, a iz poslovnih knjiga nije vidljivo koliko iznose stvarne, a koliko moguće obveze.

Revizija je utvrdila i kako u Bilješkama uz financijske izvještaje za 2015. nisu navedeni razlozi značajnog smanjenja ukupnih prihoda, povećanja ukupnih rashoda te razlozi značajnih promjena u vrijednosti imovine u 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

Navodi se i da je rukovoditeljici Odjela MEDIA DESK Hrvatske obračunavana plaća prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940, zbog čega joj je više isplaćeno 32.678 kuna (bruto), te da se za četiri rukovoditelja odjela obračunavao dodatak pet posto, što nije u skladu s propisima – u 2015. im je više isplaćeno 24.247 kuna (bruto).

Među nepravilnostima je i omogućivanje korištenja mobilnih telefona vanjskim suradnicima te isplaćivanje autorskih honorara i za poslove koji nisu autorska djela, a Vijeće nije utvrdilo iznos naknade za rad umjetničkih savjetnika, koja se isplaćuje na temelju odluke ravnatelja, dok Odredba o utvrđivanju naknade za rad umjetničkih savjetnika propisane Statutom i navedenim Pravilnikom nisu usklađene. Kako nije donesen Nacionalni program za razdoblje od 2015. do 2019., svi drugi akti koji su doneseni na temelju njega nisu u skladu sa Zakonom.

Prema reviziji, u HAVC-u nisu navedeni ciljevi, opseg i način poticanja audiovizualnih djelatnosti te komplementarnih i drugih djelatnosti, poticanja audiovizualne kulture i stvaralaštva značajnih za razvoj hrvatske kulture te nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva, pridonijeti razvoju hrvatske kulture.

Nepravilnosti utvrđene revizijom, ‘dijelom su posljedica nedovoljno učinkovitog sustava unutarnjih kontrola, te su utjecale na izražavanje nepovoljnog mišljenja’, zaključuje se u mišljenju.

Na Izvješće o reviziji od 10. siječnja 2017. godine, zakonski predstavnik je dostavio prigovor koji nije prihvaćen, te je ono konačno.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata polovicom siječnja je u otvorenom pismu tvrdila kako se nalaz revizije o HAVC-u zataškava te zatražila njegovo javno objavljivanje, razrješenje ravnatelja Hrvoja Hribara, kao i da se ‘svi sudionici u kriminalu u HAVC-u razriješe i procesuiraju’.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je, komentirajući to pismo, izjavila kako će se, kada sve bude spremno vidjeti jesu li utvrđene određene poteškoće i nepravilnosti, te će ih se krenuti rješavati.

Vezane vijesti;

-DORH odustao od progona Hrvoja Hribara: Navode da u nalazu revizije u HAVC-u”nema kaznene odgovornosti”


Podijeli
 • 441
 •  
 •  
 •  
  441
  Shares

19 KOMENTARI

 1. U ovoj Hrvatskoj tko god da je blizu milijunima taj krade,nažalost to nije nikakva novost kod nas.
  Pitanje je samo kaj takvo sezancionalno otkriče sad zamasirava.Same afere izlaze u zadnje vrijeme van.A mi živimo u lopovskoj državi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here