Skandalozni film iz razdoblja Hribara u HAVC-u: Lažni prikaz Domovinskog rata u programu Cannesa

Scenarijem se implicira da je u Domovinskom ratu kojeg se naziva građanskim, ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’...

Podijeli

Film Chris the Swiss ušao je u program Cannesa, ali HAVC ne daje zeleno svjetlo za premijeru.

Ekipa koja je radila na filmu proziva HAVC za “provođenje cenzure bazirane na strahu od pritiska određenih interesnih grupacija”, te pozvali sve kritičare da prvo pogledaju film, a potom donose sud o njegovom sadržaju, piše Večernji list. 

Naime, povjerenik HAVC-a odbio je kolaudirati film, odnosno dati zeleno svjetlo za njegovo prikazivanje, smatrajući da je značajno odstupio od originalnog scenarija. Osim toga, može se čuti da ih zabrinjava način na koji je u filmu prikazan Domovinski rat, iako su u razdoblju Hrvoja Hribara na čelu HAVC-a isti sami i financirali.

O kakvom je filmu riječ?

‘Chris the Swiss’ govori o događajima u okolici Osijeka, gdje je početkom 1992. ubijen švicarski novinar Christian Würtenberg. Ubojica nikada nije pronađen, iako se neko vrijeme sumnjičio Jorge Eduardo Rozsa Flores zvani Chico, bolivijski novinar koji se u to vrijeme, kao zapovjednik odreda međunarodnih dragovoljaca, borio na hrvatskoj strani. Ni Flores nije više živ, ubijen je u Boliviji 2009. pod sumnjom da je planirao puč protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

Scenarijem se implicira da je u Domovinskom ratu kojeg se naziva građanskim, ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’.

Što kažu braniteljske udruge?

Tri braniteljske udruge 2016. su zatražile smjenu vodstva HAVC-a, kako su naveli zbog korupcije i ideološke propagande protiv Hrvatske.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara zatražile su od državnih tijela gonjenja da dovrše istragu i upoznaju javnost s razmjerom te “neviđene pljačke hrvatskog novca”.

Optužile su tadašnjeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara i “cijelu njegovu kliku u HAVC-u” za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru“ i “Chriss the Swiss“ te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dijelio zajedno s članovima Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a među sobom gotovo 450 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna.

HAVC hvalio film

“Zastrašujuće su tvrdnje kako je HAVC ‘centar teorije i prakse antihrvatske politike’. Upravo suprotno od izrečene klevete, svojim djelovanjem HAVC promovira hrvatsku umjetnost i kulturu u Hrvatskoj i u svijetu, te aktivnim radom u međunarodnim mrežama, organizacijama, prisutnošću na festivalima i ostalim aktivnostima doprinosi promociji hrvatskih autora, kinematografije u cjelini, a time izravno i hrvatske kulture”, tvrde iz HAVC-a.

No, ranije su se hvalili istim.

“U Zagrebu je sredinom lipnja počela produkcija nagrađivanog projekta animiranog dokumentarnog filma ‘Chris the Swiss’ švicarske redateljice Anje Kofmel, koji nastaje u produkciji švicarskog Dschoint Ventschr Filmproduktiona i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma. Na filmu, ujedno i prvom animiranom filmu koji je korisnik poticaja za filmsku proizvodnju od njihovog uvođenja 2012. godine, idućih će se devet mjeseci raditi u prostorima Nukleus filma.” hvalio se HAVC na svojim stranicama i dodaju da će trošak izrade animacije u Hrvatskoj iznositi oko 8 milijuna kuna, a kroz filmske poticaje HAVC-a film će ostvariti potporu u iznosu od 20 % opravdanog lokalnog troška, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

“Animirani dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ ispripovijedan je iz subjektivne perspektive redateljice Anje Kofmel, a govori o mladom švicarskom novinaru, ujedno i njenom rođaku, koji je ubijen u okolici Osijeka početkom 90-ih godina. Animirane sekvence isprepliću se sa stvarnim, dokumentarnim prizorima u kojima redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrti”, tvrdi HAVC.

‘Chris the Swiss’ 2013. godine na Animafestu osvojio je nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju, a 2014. godine dobio je i potporu Eurimagesa.

Grad Zagreb odbio financiranje

Zbog tretmana Domovinskog rata u tom filmu, Grad Zagreb odbio je njegovo financiranje, navodi Nacional.

Zagrebačko gradsko Vijeće za filmsku djelatnost odbilo je financirati taj projekt. Većina članova vijeća bila je zgrožena time što se rat u Hrvatskoj naziva građanskim, a diskutabilno im je bilo i spominjanje odreda plaćenika, što navodi na sumnju da je hrvatska vlast posebno plaćala te vojnike.
Scenarijem se također implicira da je ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’.

Zato je Grad Zagreb sufinanciranje filma odbio.

H.H.

 


Podijeli

Comments are closed.