‘Skandal u Splitu? Meni je već neugodno sve ovo pratiti… BiH? Razumijem Čovićevu odluku da ne ode na sastanak s Michelom‘.Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti.

Kazao je i da Hrvati neće imati nikakve koristi od izjava predsjednika Zorana Milanovića koji je ranije u ponedjeljak rekao da se Čović svojim neodlaskom na spomenuti sastanak zamjerio Plenkoviću koji će mu se sada, prema mišljenju predsjednika Republike, "svetiti"...

Podijeli

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Na samom početku komentirao je situaciju u Splitu.

– Meni je već neugodno sve ovo pratiti. Općenito ta cijela situacija u kojoj imate bivšu vlast u Splitu koja ničim izazvana samu sebe sruši, ruga se s građanima s izvanrednim izborima, nakon toga sve što smo vidjeli u posljednje vrijeme, od prijetnji novinarima pa do ovog užasnog skupa informacija koji uopće ne želim komentirati. Mislim da su ljudi dolje svjesni da tu sramotu za Split više ne treba tolerirati, rekao je Plenković.

Zatim je komentirao sastanak oko BiH koji je organizirao Charles Michel. Na pitanje zašto Dragan Čović nije došao na sastanak u Bruxellesu, Plenković je rekao da je Čoviću prepreka bio dolazak Željka Komšića.

– Cijelu nedjelju su trajali sastanci s predstavnicima političkih stranaka i trojicom članova Predsjedništva. Cijeli proces se događa na inicijativu Hrvatske, tražili smo vrh EU da se počne baviti Bosnom i Hercegovinom. Jučerašnji sastanak dogodio se na inicijativu Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća Michela i Josepa Borrella. Mislim da je izjava koja je jučer usvojena izrazito dobra za BiH. Hrvati se spominju izrijekom, konstitutivni narodi se spominju izrijekom, izborima bi se trebalo pristupiti hitno…

Rekao je da razumije odluku Dragana Čovića koji nije htio biti na sastanku s Komšićem.

– Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. No, kad se maknete s tog pitanja na mjesto u kojem je više faktora, njima je to manje jasno, komentirao je Čovićev posjet Bruxellesu.

No, pohvalio je njegovu izjavu.

– Inicijativa Charlesa Michela je dobra, izjava dobra, a to što on nije želio biti na sastanku na kojem je bio Komšić, to ja potpuno razumijem, dodao je Plenković.

Kazao je i da Hrvati neće imati nikakve koristi od izjava predsjednika Zorana Milanovića koji je ranije u ponedjeljak rekao da se Čović svojim neodlaskom na spomenuti sastanak zamjerio Plenkoviću koji će mu se sada, prema mišljenju predsjednika Republike, “svetiti”.

– Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje… Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega je jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim temama. Da je on nešto kao predsjednik učinio za pitanje Hrvata u BiH, da je pisao pisma, da je dizao telefone, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje isčuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH. Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost da to što netko nešto o Hrvatima u BiH… da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. On svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati jedino onima koji nemaju nikakva međunarodna saznanja, koji su frustrirani kao i mi i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći… Pa moraš biti naivan. Nikakve koristi od njega Hrvati u BiH, a ni u Hrvatskoj neće imati, rekao je Plenković.

T.H.

VEZANE VIJESTI

VIDEO Predsjednik RH Milanović: Čović se zamjerio Plenkoviću, on će mu se ići svetiti…Kaže da je Michel “good guy” – “ne pita ga se, nebitan je”…

 


Podijeli