SJP “Osa” na Velebitu: Snašli smo se tako da smo stavili granje ispod vreća za spavanje. Velebit koliko je lijep, toliko je i surov…

Na fotografiji SJP "Osa" na Velebitu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon prvih višestranačkih izbora i uspostave nove, demokratski izabrane vlasti 1990. godine, Hrvatska je bila suočena s destabilizacijom ustavnog poretka od strane pobunjenih Srba. Hrvatsko vodstvo zabrinuto narušavanjem javnog reda i mira na dijelu teritorija gdje je srpski narod činio većinski udio među stanovništvom, odlučilo je reagirati…

Jedina legalna oružana snaga tadašnje države, bila je policija, a s obzirom na upitnu odanost dijela tadašnjih milicajaca legalno izabranoj hrvatskoj vlasti i nacionalnu strukturu zaposlenih u republičkom sekretarijatu unutrašnjih poslova, odlučeno je da se krene u obuku i naoružavanje većeg broja ljudi spremnih za obranu Hrvatske.

Tako je u kolovozu 1990. održan Tečaj Prvi hrvatski redarstvenik kojeg je završilo preko 1700 polaznika, a upravo oni bili su baza iz koje je iduće godine stvorena Hrvatska vojska
Daljnji razvoj događaja i eskalacija otvorene agresije na Republiku Hrvatsku početkom 1991. godine nametnuli su MUP-u Republike Hrvatske osnivanje Posebnih jedinica policije pri Policijskim upravama Ministarstva unutarnjih poslova. Prema „Uputi o organizaciji, opremanju i osposobljavanju Posebnih jedinica policije“, koju je početkom ožujka donio ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac, pristupilo se njihovom formiranju. Tako je 15. ožujka 1991. godine osnovana Posebna jedinica policije „OSA“ PU Sisak.

„Kako direktnih oružanih sukoba još nije bilo jedinica obavlja razne zadaće poput preprata štićenih osoba i izviđanja terena. Jedan od zadataka bio je i uklanjanje barikada koje su u to vrijeme na Banovini postavljali pobunjeni Srbi, najčešće u obliku balvana.“, prisjetio se u monografiji Specijalna jedinica policija „Osa“ u Domovinskom ratu njezin pripadnik Slavko Muža.

Prvi tereni došli su u lipnju 1991. kada se jedinica uključila u obranu Banovine kroz policijske ispostave u Kozibrodu kraj Dvora i Gornjem Viduševcu kraj Gline. Kako je znatan dio ljudstva prešao u novoosnovanu 2. bojnu 2. gardijske brigade ZNG pristupilo se popuni i obuci jedinice nakon koje slijedi težak teren u Topuskom, a nedugo potom i u Petrinji. U studenom posebne jedinice policije preustrojene su u specijalne jedinice policije, a ubrzo potom ustrojen je Odjel specijalne policije pri MUP-u RH na čelu kojega se našao Mladen Markač.

Kroz 1991. godinu Specijalna jedinica policije „Osa“ sudjelovala je u borbama unutar matične policijske uprave, a iduće godine krenuli su na terene diljem Hrvatske. U tom razdoblju jedinica prolazi niz ratišta od zapadno-slavonskog preko ličkog do dubrovačkog. Uz to „Ose“ su zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske držale položaje na Velebitu u vrlo često surovim i neljudskim uvjetima.

Upravo je Velebit bio prvi teren Goranu Brebriću koji je 1993. godine došao u „Ose“ iz Bojne Frankopan: „Zbog velike hladnoće taj prvi teren trajao je samo 5-6 dana. Bili smo smješteni na Dušicama gdje nas je izbacio helikopter kojim smo poletjeli iz Lukovog Šugarja. Tamo smo spavali na snijegu, bez šatora, bez ičega. Snašli smo se tako da smo stavili granje ispod vreća za spavanje. Velebit koliko je lijep, toliko je i surov. Najposebniji položaj koji smo držali bile su Vršine. Kada je svuda sunce, tamo je oblačno. Kada je svuda na Velebitu oblačno, onda kod nas na Vršinama pada kiša i grmi. Izdvojio bih i položaj na brdu Golić od kuda se pružao pogled na Sveti Rok i unutrašnjost Like, a s druge strane Maslenica i more. Imali smo osjećaj kad traje artiljerijski napad s jedne ili druge strane da sve leti preko nas.“, prisjetio se Brebrić za potrebe monografije „Osa“ autora Borne Marinića.

Kruna njihovog ratnog puta bile su operacije „Bljesak“ i „Oluja“ u kojima su „Ose“ kao dio Skupnih snaga MUP-a odigrale jednu od ključnih uloga u oslobađanju okupiranih dijelova Republike Hrvatske. U borbi za slobodu domovine život su položila šestorica pripadnika Specijalne jedinice policije „Osa“.

Na fotografiji SJP “Osa” na Velebitu

Izvor: Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.
Borna Marinić: “Specijalna jedinica policije Osa u Domovinskom ratu”

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet − 1 =