Podijeli

U naselju Rizvanuša u blizini Gospića, sutra, 18.svibnja s početkom u 11 sati, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u spomen na 26 hrvatskih branitelja, pripadnika specijalne policije poginulih u Domovinskom ratu na Velebitu kod spomen obilježja biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće…

Sjećanju na poginule “Velebitske junake” prisustvovati će izaslanstva Ličko-senjske županije i Grada Gospića, Primorsko-goranske županije, članovi obitelji poginulih pripadnika Specijalne policije te prijatelji, delegacija IPA Sekcije Hrvatske, pripadnici udruga, zatim brojni dužnosnici i pripadnici MUP-a, HV-a te mještani.

„Ovih 26 poginulih policajaca bili su tijekom Domovinskog rata luč koja nam je svjetlila s Velebita jer smo znali da uz njihovu hrabrost srbočetnički agresor nikada neće zauzeti Velebit“.

Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.Prisjetimo se;

Spomenik „Poginulim vitezovima Velebita“

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RH dali su nemjerljiv doprinos u obrani Domovine. Mnogi su na tom ratnom putu izgubili svoje živote, ili su bili ranjeni. Preživjeli suborci nisu ih nikada zaboravili. Dokaz tome je i najava postavljanja spomenika poginulim specijalcima pod nazivom „Poginulim vitezovima Velebita“. O svemu je više rekao predsjednik Udruge veterana specijalne policije „Tigar“ iz Gospića Miroslav Cindrić-Cindre.

-Izgradnju spomenika financirat će udruge koje su na Velebitu imale poginule pripadnike. Ti su dečki poginuli na potezu od Rizvanuše do Malovana. Iz 13 postrojbi imamo 26 poginulih specijalaca. Glavno težište provedbe ovoga projekta imamo mi, specijalci sa ovih prostora, ali treba naglasiti kako su se sve preostale udruge odmah odazvale kako bi se ovaj spomenik sagradio i postavio u Rizvanuši. Sredstva su sakupile Udruge, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo prometa i veza.

Radovi na spomeniku su u završnoj fazi, a do prvog svibnja sve mora biti završeno. Radi se i na novom asfaltu i rubnicima da bismo otkivanju spomenika svjedočili 12. svibnja. Hvala poduzećima „Usluga“, „Lika-ceste“, „Komunalac“, „Kalcit“, hvala svima koji su nam pomogli, ističe Miroslav Cindrić-Cindre koji je pozvao sve hrvatske branitelje i sve građane da svojom nazočnošću uveličaju otkirivanje ovog spomenika.
Doznajemo kako je autor spomenika akademski kipar Petar Dolić podrijetlom Ličanin, inače autor nacionalnog “Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95” podignutog u Kninu.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + dva =