Podijeli

Sisak je u ponedjeljak dobio Ulicu Stjepana Grgca, dragovoljca Domovinskog rata, zapovjenika 57. brigade HV-a, koji je poginuo u oslobodilačkoj akciji Oluja.

Na otkrivanju ploče s njegovim imenom, o Grgčevom herojskom ratnom putu govorio je ratni zapovjednik 57. brigade Matija Pavlović. Kako je rekao, Grgac je bio među prvim pripadnicima brigade sisačkih dragovoljaca, koji su već početkom rata zauzeli položaje na prvoj crti obrane u Komarevu. Poginuo je tek nekoliko stotina metara od mjesta gdje je maštao o odlobođenju Domovine. Grgac i njegova brigada, kako je dodao Pavlović, svoj su borbeni zadatak ispunili u cijelosti.

“Ovih dana, kada se sjećamo heroja Vukovara, Borovog naselja i Škabrnje, prigoda je da se prisjetimo naših, sisačkih heroja. Drago mi je da je Grgac dobio svoju ulicu u blizini osnovne škole, pa će učenici moći pitati svoje učitelje tko su bili Grgac i drugi heroji, čija imena nose obližnje ulice”, rekla je sisačka gradonačelnica.

Ploču s imenom Stjepana Grgca zajednički su otkrili njegova djeca Maja i Goran, te Sisačka gradonačelnica.

Stjepan Grgac je rođen 18. prosinca 1959. godine, bio je među prvim dragovoljcima Domovinskog rata. Najprije je bio zapovjednik voda vojne policije, a kasnije zapovjednik 57. brigade. Ostvario je časni i herojski ratni put, a poginuo je u VRO Oluja 4. kolovoza 1995. godine u Kotar šumi, u akciji oslobađanja Petrinje.Hina

Foto/FB

Obzirom da moramo pisati istinu o Domovinskom ratu umoljavamo sve one koj su krivo prenijeli vijest da nadopune tekst sa ispravkom koju nam je poslao sin poginulog Stjepana Grgca.

Ispravak teksta koji je Hina pustila u javnost,

-Naime,  javio nam se sin poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Grgca dragovoljca Domovinskog rata, zapovjenika 57. brigade HV-a, koji je poginuo u oslobodilačkoj akciji Oluja. U tekstu koji je Hina objavila stoji da je Stjepan Grgac bio zapovjednik 1.bojne 57.brigadeHV-a što, kako njegov sin navodi nije točno.

 

-Zapovjednik prve bojne je bio bojnik Zeljko Srpak. Iz medija, hrvatskog instituta za povijest, MORH-a, zaključak je da je Stjepan Grgac jedini poginuli zapovjednik brigade u Domovinskom ratu.

T.H.


Podijeli