FOTO-VIDEO Sinjani i Cetinjani u koloni sjećanja od Memorijalnog groblja do Ovčare…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata upriličen je mimohod pod nazivom ‘Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga, 20. studenog 2016-19.g. u Vukovaru, na godišnjicu masakra na Ovčari…

Mimohod povezuje dvije najveće masovne grobnice u RH, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i Ovčaru. Mimohodom je odana počast za branitelje i civile koji su odvedeni iz Vukovarske bolnice i ubijeni na tom najvećem vukovarskom stratištu, a za mnogima se još traga.

U ovoj koloni sjećanja, kao i svih prethodnih godina, sudjelovali su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sinj, a s njima su bili i članovi Udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja s Cetinskog kraja, kao i članovi udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata i liječenih od PTSP-a. Prije samog mimohoda, uz ostala izaslanstva Cetinjani su položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju.

udruga vukovar

U sklopu programa ‘Ovčara – vječna rana’ pročitana su imena svih ubijenih, potom su brojna izaslanstva i građani zapalili svijeće i položili vijence na spomen obilježju na Ovčari.

U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen ploče žrtvama Veleprometa brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u ‘najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon 2. svjetskog rata’. Kroz ovaj logor prošlo je više od 10 tisuća Vukovaraca od njegova osnutka u rujnu 1991. godine do zatvaranja u travnju 1992. U prostoru logora ubijena su 724 Vukovarca, a od preživjelih je velika većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Sremske Mitrovice pa sve do Niša.

Program ovogodišnjeg sjećanja na žrtvu Vukovara završava u 17 sati svetom misom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile – žrtve Ovčare u Crkvi sv. Filipa i Jakova.

Uz sudjelovanje u ovom programu članovi uudruga iz Cetinskog kraja posjetili su i ostala važnija mjesta iz Domovinskog rata u Vukovaru, uključujući i ratnu bolnicu.

A.B.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =