Sinj preplavljen vjernicima, tisuće ljudi u zanosu štuje Gospu: pogledajte spektakularne prizore iz procesije

Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji naizmjence su nosili vjeroučitelji, časne sestre, bogoslovi, sinjski alkari, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici hitne medicinske pomoći, predstavnici hrvatske vojske i policije...

Foto Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Podijeli

U blagdanskoj procesiji u povodu svetkovine Velike Gospe, koja je krenula u utorak prije podne ispred crkve Gospe Sinjske, sudjelovalo je više desetaka tisuća vjernika među kojima mnogi, kao znak žrtve, hodaju bosi.

Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji naizmjence su nosili vjeroučitelji, časne sestre, bogoslovi, sinjski alkari, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici hitne medicinske pomoći, predstavnici hrvatske vojske i policije.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom “Veliča duša moja Gospodina”.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se tradicionalno obilježava 15. kolovoza i diljem Hrvatske kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u više od 20 marijanskih svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

S.J


Podijeli