Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca i svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Sinju je u organizaciji Udruge veterana 126. brigade HV-a i Grada Sinja, počelo obilježavanje 27. obljetnice od osnutka legendarne i elitne 126. brigade i državnog blagdana Dana neovisnosti. Sam Ante Gotovina za 126 brigadu je jednom prigodom na održavanju sinjske Alke rekao, kako mu je bila iznimna čast zapovijedati sa 126 elitnom brigadom.

Vijence su položili predstavnici Udruge veterana 126. brigade, Grada Sinja, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata te MUP-a, braniteljskih udruga s područja Sinja i Cetinske krajine, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Trilja, Ragbi kluba Sinj, VAD-a, GO HDZ-a Sinj, GO SDP-a i MOST-a nezavisnih lista. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Nazočnim se obratio brigadni general u miru Veselko Gabričević, prvi zapovjednik formirane ratne 126. brigade, koji je podsjetio kako je ova brigada osnovana na današnji dan, 6. listopada 1991. godine. Kazao je kako su to bili dani kada su Hrvati bili naoružani nečim što im danas nedostaje: velikim zajedništvom, ogromnim domoljubljem te željom i htijenjem svih građana da se stvori neovisna i slobodna Republika Hrvatska. Kazao je kako u to vrijeme Sinjani nisu imali naoružanje, te da su ga dobili tek nakon što je JNA 4. listopada 1991. godine napustila sinjske vojarne. Na sam dan ustrojavanja 126. brigada imala je 827 boraca, a bilo bi ih i više, tvrdi Gabričević, da je bilo više oružja. Govoreći o vremenu od prije 27 godina, Gabričević se dotaknuo i trenutne situacije u Hrvatskoj.

‘Danas je situacija dosta kaotična. Pogledajte što se događa na političkoj sceni, u gospodarstvu. Svi ti problemi u gospodarstvu nastali su u Domovinskom ratu. Dok su branitelji bili u rovovima, mnogi su se bogatili. Dok su branitelji stvarali Hrvatsku počelo je sve što ne valja, korupcija, otimačina. Kada su se vratili poslije oslobođenja, poslije Oluje, mislili su da će se vratiti na svoja radna mjesta, svojoj obitelji, međutim radnih mjesta nije više bilo, a obitelji su ostale gladne i morali su tražiti drugi izlaz’, kazao je Gabričević.

Gabričević, koji se 126 brigadi priključio nešto kasnije od njenog osnivanja je istaknuo kako je u Domovinskom ratu veliki broj branitelja poginuo, a mnogi su ostali invalidi, međutim upozorio je i na stvari na koje ne mogu biti ponosni, za koje istinski branitelji nisu nikada mislili da će se događati.

‘Danas, dok imamo veliki broj branitelja koji su na rubu egzistencije, neki na rubu gladi, bez smještaja, imamo one branitelje koji imaju visoke mirovine i još uvijek rade po ugovoru o djelu, u raznim našim ministarstvima, na žalost i u našem Ministarstvu. Ne može nam to biti na čast, niti može to biti na čast našim kolegama, prijateljima suborcima koji su bili zajedno s nama, a danas tako postupaju. Vidimo da se i stanovi dodjeljuju onima koji nisu ni bili nigdje u Domovinskom ratu. Nisu to samo greške’, kazao je Gabričević.

Dotaknuo se i odlaska mladih u inozemstvo.

‘Ne odlaze oni samo zbog malih plaća i što nema radnih mjesta dovoljno. Odlaze i zbog ove političke situacije, zbog nepotizna, zbog karijerizma pojedinaca, lopovluka. Ne može nam to služiti na čast, ni nama ni našim politilarima koji, kada se nešto dogodi kažu: ‘Neka institucije rade svoj posao’. Ne mogu raditi institucije svoj posao, kada su na čelu institucija oni koji su nepošteni. Na čelu institucija trebaju biti oni koji se nisu okoristili i obogatili u ovom ratu. Ima takvih mnogo u ovoj državi, ali nemaju dobre veze, pa su im karijere stale tamo gdje su stale. Zbog toga ljudi nemaju povjerenja, zbog toga neki nas branitelje gledaju pogrešno sve i sve nas stavljaju u istu kategoriiju, ali mi se branitelji nismo borili za to. Mi smo se borili za hrvatsku državu koja će biti po mjeri svima, a ne samo njima.’

Gabričević je poručio braniteljima da se moraju držati onoga što su imali na početku Domovinskog rata i da moramo imati vjeru i širiti pozitivno ozračje među mladim ljudima.

Nakon čestitke sinjske izvršne vlasti u prigodi 27. obljetnice 126. brigade i Dana neovisnosti RH, vijenci i svijeće položeni su kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U 14 sati na SC ‘Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić’ održao se veteranski turnir ragbi ekipa na kojem su sudjelovale ekipe HRM-a Split te braniteljskih udruga Siska, Zagreba i Sinja.

foto-ferata.hr

U ponedjeljak, 8. listopada u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu, poginule i preminule pripadnike 126. brigade HV-a, kao i za sve poginule i preminule hrvatske branitelje.F/B.P.

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 11 =