Savršen pčelinji proizvod: Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete med?

Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Med je izuzetno zdrava namirnica koja štiti naš imunološki sustav, a ima i niz drugih zdravstvenih blagodati. Evo što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan pojedete žlicu meda…

Čišća koža 

Med je prirodni antioksidans pa ako ga redovito konzumirate očistit će vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, med ima i antibakterijska svojstva koja pomažu zdravlju vaše kože.

Gubitak kilograma

Ako želite izgubiti kilograme, liječnici i nutricionisti savjetuju da iz prehrane izbacite sve slatkiše, osim meda. Naime, med sadrži šećer koji ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med pojačava vaš metabolizam, što je neophodno za mršavljenje.

Snižava kolesterol

Ova zdrava namirnica uopće nema kolesterola, a tvari i vitamini u medu doprinose smanjenju razine kolesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utječe na razinu antioksidativnih spojeva u tijelu koji se mogu boriti protiv viška kolesterola.

Jača srce

Istraživanja pokazuju da antioksidanti sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o tome u kojem se dijelu tijela javlja, suženje arterija može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje, priše Brigthtside. Ako popijete čašu vode s nekoliko žlica meda može to spriječiti.

Bolje pamćenje

Med može pomoći u borbi protiv stresa, a također obnavlja stanični antioksidativni obrambeni sustav što poboljšava pamćenje. Uz to, med je bogat i kalcijem koji može poboljšati funkcioniranje mozga.

Čvršći san

Šećer koji se nalazi u medu povećava razinu inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Zdraviji želudac

Med je jak antiseptik pa se preporučuje da jedete med na prazan želudac jer to može pomoći u prevenciji raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i zacjeljuje male sitne na sluznici.

Smanjuje nervozu

Ova zdrava namirnica pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu bitna je za rad neurona, a brzo se apsorbira u krv, što pospješuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Ojačat ćete imunološki sustav

Med na prilično impresivan način štiti naš imunološki sustav, ali pobrinite se da je organski uzgojen kako biste iskoristili sve dobrobiti ovog prirodnog zlata. Prepun jevitamina, minerala i enzima koji će zaštiti vaš organizam, prenosi lifehack.org.

300 vrsta

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × pet =