Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora…

Bivši premijer Ivo Sanader danas je osuđen za ratno profiterstvo. Dobio je dvije godine i šest mjeseci zatvora.

No u zatvor neće ići.

Bio je u zatvoru 4 godine i par mjeseci, a ova je kazna na dvije godine i šest mjeseci, dakle on je kaznu odslužio”, kazala je nakon presude Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Za zloupotrebu položaja zamjenika ministra vanjskih poslova i ratno profiterstvo kazna iznosi 2 godine i šest mjeseci, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna, donosi jutarnji.hr .

Zagreb, 221018. Izricanje nepravomocne presude bivsem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo na Zupanijskom sudu. Na fotografiji: Ivo Sanader dolazi na Zupanijski sud. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

U aferi Hypo USKOK je teretio Sanadera da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva. Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo.

Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine. No, Ustavni sud ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

Zagreb, 221018. Izricanje nepravomocne presude bivsem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo na Zupanijskom sudu. Na fotografiji: Marija Vucko iz USKOK-a dolazi na Zupanijski sud. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto-Boris Kovacev / CROPIX-Marija Vucko iz USKOK-a

Zagreb, 221018. Izricanje nepravomocne presude bivsem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo na Zupanijskom sudu. Na fotografiji: Ivo Sanader dolazi na Zupanijski sud. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

U drugom današnjem izricanju presude Ivo Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić nepravomoćno su oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

U drugom predmetu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Sanadera i Ježića da su potaknuli bivšeg predsjednika uprave HEP-a, sada pokojnog Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama Dioki i Dina tijekom 2008. i 2009. mimo propisanih pravila i procedure prodaje struju po nižim cijenama. Tako je HEP, prema optužbi, oštećen za oko 3,8 milijuna kuna.

Optužnicom je obuhvaćen i kredit od 15 milijuna kuna koji je HEP odobrio Diokiju te prolongirao njegovu otplatu iako je i sam HEP u to vrijeme bio u teškoj financijskoj situaciji. Ovaj je postupak dugo bio “na čekanju” zbog zdravstvenih problema Ivana Mravka, ali i Roberta Ježića.

Opširnije o toj presudi koja je izrečena u 14 sati pročitajte OVDJE

D.K.

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

6 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 5 =