SAD se povukle iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, jedino Izrael pohvalio hrabrost Trumpove administracije

Ovo nije prva UN-ova organizacija iz koje je SAD izišao. Trumpova administracija i Izrael su do sada napustili UNESCO...

Posljednjih godina UN nije doživio svoj puni potencijal zbog birokracije i lošeg upravljanja; proračun te organizacije narastao je za 140 posto, a broj zaposlenika je od 2000. gotovo dvostruko veći”.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističići da je riječ o “licemjernom tijelu koje služi samo sebi”…

Haley je kazala da se Washington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države “nisu imale hrabrosti” da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima”.

Podsjetimo, i sam predsjednik Donald Trump je bio vrlo kritičan u svom prvom posjetu UN-u te je tada poručio:

“Posljednjih godina UN nije doživio svoj puni potencijal zbog birokracije i lošeg upravljanja; proračun te organizacije narastao je za 140 posto, a broj zaposlenika je od 2000. gotovo dvostruko veći”.

Donald Trump je još u siječnju 2017. godine odlučio smanjiti financiranje neučinkovitih UN-ovih programa.

Ovo nije prva UN-ova organizacija iz koje je SAD izišao. Trumpova administracija i Izrael su do sada napustili UNESCO.

Europska unija priopćila je da odluka Trumpove administracije “riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i promicatelja demokracije na svjetskoj sceni”. Glasnogovornica EU Maja Kocijančič priopćila je da Unija ostaje “čvrsto i pouzdano posvećena” tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja.

I britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava “za žaljenje” i istovremeno poručio da podrška Britanije Vijeću ostaje nepromijenjena. Kazao je da i Britanija želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra”, prenosi Reuters.

S druge strane kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pozdravio je hrabru odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće „pristrana, neprijateljska i antiizraelski organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava”.H

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osamnaest + 8 =