SAD optužuje Rusiju i Siriju da priječe pristup međunarodnim inspektorima

Britanska premijerka Theresa May treba dati izjavu u parlamentu u ponedjeljak i odgovoriti na pitanje zašto nije tražila odobrenje parlamenta za napad...

Foto/AFP
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Washington je u ponedjeljak optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima priječi prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) doputovali su prošli tjedan u Siriju no još nisu dobili pristup Doumi, koju sada nadzire sirijska vlada nakon povlačenja pobunjenika.

Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postrojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a da Sirija potpuno ukine kemijski program, rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliota na hitnome sastanku OPCW-a u ponedjeljak u Den Haagu o navodnom kemijskom napadu sirijske vojske na Dumu 7. travnja.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”.

Britansko izaslanstvo OPCW-a optužilo je Rusiju i vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da priječe inspektorima prilaz Doumi.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Britanski veleposlanik Peter Wilson rekao je u Den Haagu da su inspektori UN-a stigli no da ne mogu doprijeti do Doume jer im Sirija i Rusija ne mogu jamčiti sigurnost.

Moskva, međutim, za svako kašnjenje u istrazi krivi Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju jer su napale sirijska postrojenja za vikend.

“Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sirijska vlada organizirala je obilazak za novinare, no oni nisu mogli ući u zgradu u kojoj su, kako tvrde liječnici i humanitarne udruge, deseci ljudi bili usmrćeni kemijskim otrovom.

Liječnici u bolnici u koju su bile zbrinute navodne žrtve kemijskog napada rekli su novinarima da nijedan od pacijenata primljenih te noći kada se navodno dogodio kemijski napad nije pokazivao takve ozljede, a gušenja je bilo od prašine i dima u bombardiranjima.

Humanitarne udruge i spasilačka organizacija Bijele kacige tvrde da su takve izjave medicinskog osoblja, koje je državna televizija emitirala prošlih dana, iznesene pod prijetnjama.

Napadi zapadnih zemalja, SAD-a , Britanije i Francuske nisu promijenili ravnotežu u sirijskom ratu niti su one intervenirale radi rušenja Assada koji je nadmoćan, već je svrha bila pokazati mu da je kemijsko oružje nedopušteno i da se takav napad ne smije ponoviti.

Takvo je stajalište svojim kolegama jasno prenio britanski šef diplomacije Boris Johnson u Bruxellesu u ponedjeljak na sastanku 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

“Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja”, rekao je Johsnon.

Njegovi kolege u EU poduprli su raketne udare triju zemalja i razgovarali o tome kako dodatno izolirati Assada.

“Europska unija nastavit će razmatrati buduće restriktivne mjere protiv Sirije sve dok traje represija”, stoji u izjavi.

Čelnici Britanije i Francuske morat će, međutim, u svojim domovinama odgovarati za provedene akcije u Siriji.

Britanska premijerka Theresa May treba dati izjavu u parlamentu u ponedjeljak i odgovoriti na pitanje zašto nije tražila odobrenje parlamenta za napad.

U Francuskoj sudjelovanje francuske avijacije u udarima na sirijska kemijska postrojenja kritiziraju konzervativci, krajnja ljevica i krajnja desnica. O tome će na zastupnička pitanja u ponedjeljak poslije podne odgovarati premijer Edouard Philippe.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × tri =