Podijeli

Osim što osvježava i utažuje glad, grožđe se u narodnoj medicini tradicionalno koristi za liječenje niza oboljenja. Preporučuje se za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, liječenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C te brojnim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobro njime zamijeniti industrijske slatkiše.

Unsplash

Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrijevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u hladnjaku.

Unsplash

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i okus, a nama su korisni za zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) antioksidansi su koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu izazvati tumore. Također čuvaju prohodnost arterija pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Unsplash

Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, ponajviše kalija, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedenje crnoga grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnoga grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića.

Unsplash

Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može ubrzati uništavanje već postojećih stanica raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice, koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijem i željezom, a mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Iako se za namirnice koje su slatke i ljepljive, kao što je suho grožđe, smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno.

Pokazalo se da tvari iz suhoga grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni prije svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, koja je glavni krivac za oboljenja usne šupljine. U liječenju se koristi i vinski ocat, koji hladi i steže, smiruje dijareju i krvarenje, a služi i za pripremu obloga. Povremeno pranje cijelog tijela mješavinom octa i vode čisti kožu i otvara pore, pospješuje cirkulaciju krvi, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske utjecaje.

Unsplash

H.H.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + jedan =