FOTO Saborski odbor izabrao: Gordan Bosanac kao predstavnik građana nadzirat će sigurnosno-obavještajne agencije?!

Ako je tako o Bosancu govorio Miroslav Tuđman 2015. godine, zašto sada on i HDZ misle da je baš Gordan Bosanac kao predstavnik civilnog sektora nevladinih udruga najpogodnija osoba za člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija od svih 35 kandidata?...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji su članovi i Miroslav Tuđman i Damir Krstičević, te čiji je predsjednik Ranko Ostojić iz SDP-a, jednoglasno je Saboru za imenovanje predložio predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koje ne postoji od listopada 2015. godine kada je prethodnom sastavu istekao mandat, piše vecernji.hr

Od tada je Odbor u više navrata raspisivao i poništavao natječaje, a ako svi predloženi kandidati uspiju proći sigurnosnu provjeru, Hrvatska bi ponovno nakon gotovo tri godine mogla imati nadzor nad sigurnosno-obavještajnim sustavom. Na posljednji natječaj pristiglo je 35 kandidatura, a kako bi se cijeli proces ovoga puta ubrzao, članovi Odbora predložili su Saboru listu kandidata, ali s njima prethodno nisu odradili nikakve razgovore.

Za predsjednicu Vijeća tako je predložena Zdravka Čufar Šarić koja je godinama bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Za članove Vijeća predloženi su dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je prije radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u koji je se prije kandidirao i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, dr. sc. Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti koji je radio u Hrvatskom centru za razminiranje i kojeg su članovi Odbora već lani predložili u Vijeće, ali je i taj natječaj na kraju poništen.

Predloženi su još i Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz nevladinog sektora koji u Centru za mirovne studije vodi program Ljudska sigurnost, te Vojko Rešetar koji je bio konzul RH u Mostaru.

– S obzirom na to da zakon predviđa da među članovima moraju biti pravnik, politolog i inženjer elektrotehnike, za određene dužnosti bili smo uvjetovani određenim imenima. Među predloženima su bivši pripadnici sustava, ali i ljudi iz nevladinih organizacija – kazao je HDZ-ov Petar Škorić.

Gordan Bosanac autor je brošure koja se u ožujku 2015. dijelila za vrijeme Okruglog stola o 10 godina civilnoga sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, koje je u Saboru organiziralo MVEP. “Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”, napisao je Bosanac u brošuri nazivajući Hrvatsku “konfliktnom zemljom”, a koju je objavio Beogradski centar za sigurnosnu politiku. “Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji”, upozorio je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju glede sporne brošure.

> Udruge u kojima je aktivan Gordan Bosanac – CMS, GONG, Iskorak -stotine milijuna poreznog novca, a koja društvena korist?

Miroslav Tuđman je sada potpredsjednik saborskog tijela koje je izabralo Bosanca kao osobu za nadzor sigurnonosno-obavještajnih službi RH!

> Tuđman: Na okruglom stolu Ministarstva vanjskih poslova dijelili se prosrpski materijali o Oluji, autora Gordana Bosanca…

Ako je tako o Bosancu govorio Miroslav Tuđman 2015. godine, zašto sada on i HDZ misle da je baš Gordan Bosanac kao predstavnik civilnog sektora nevladinih udruga najpogodnija osoba za člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija od svih 35 kandidata?

Saborski odbor za unutarnju politiku čine:

Predsjednik:
Ostojić, Ranko

Potpredsjednik:
Tuđman, dr. sc. Miroslav (HDZ)

Članovi:
Beus Richembergh, Goran
Čuljak, Tomislav (HDZ)
Dilber, Željko (HDZ)
Dragovan, Igor
Hrebak, Dario
Krstičević, Damir (HDZ)
Lekaj Prljaskaj, Ermina
Matić, Predrag
Salapić, Josip
Sobol, Gordana
Strenja-Linić, dr. sc. Ines

Izvor: narod.hr/vecernji.hr


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

15 KOMENTARI

  1. ..pao mi kamen sa …(ne sjećam se, kako ono ide dalje u tekstu), ali mi je od sada laknulo.Eto već se osjećam sigurno, a poglavito nakon njegove “brošure” iz 2015…jaba vas UDBA..

  2. Pa ti mufljuzi biraju se sami medju sobom,kao u Jugi nekad direktori,upropastila jedno poduzeće,drugovi te postave za direktora u drugo,tako i danas prikriveni drugovi vrte se kao na ruletu, posebno je to zanimljivo sto takvi cesto skacu iz jednog tabora u drugi, gdje im nude neku funkciju ,tako oni vade transparente i politicki misljenje,

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − četiri =