Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Noć sa srijede na četvrtak donijela je orkanske udare bure podno Velebita, a olujnih udara bilo je uz obalu Dalmacije. U Splitu su najjači udari dosezali 76 km/h, na Resniku 65 km/h, javlja Dalmacija danas. Bura je donijela pad temperature zraka planinskim lokacijama. Tako je na Velikoj Duvjakuši na Dinari noćas izmjereno -2°C, a na Svetom Juri na Biokovu -3°C. Hladna fronta premještala se istočnije od Hrvatske pa jutros na planinama BiH pada snijeg.

Minimalne jutarnje temperature zraka bile su od 7 ponegdje u Zagori do 14°C ponegdje na obali i otocima. 

Očekuju se valovi od pet metara i obilna kiša

– No, ovakva čistina zraka i vedrina nakon bure posljednja je ovog mjeseca jer već u petak počinje jugo kojem se gotovo ne vidi kraj – navodi Dalmacija danas.

Dodaju kako će jugo osobito problematično biti u nedjelju i ponedjeljak, a vrhunac mu se očekuje u ponedjeljak navečer i u noći na utorak kada se na velikom dijelu mora očekuju valovi preko pet metara.  S jugom stižu i kišni oblaci pa će sljedećih 5 dana lokalno pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. 

Ne perite aute jer stiže saharski pijesak

– Osim kiše, stiže novo zatopljenje, od nedjelje vjerojatno i saharski pijesak, a vrhunac koncentracije pijeska u kiši dogodit će se u drugom dijelu ponedjeljka kada bi mogla padati “krvava kiša”, tj. kiša koja je zbog visoke koncentracije saharskog pijeska i prašine crvenkaste boje – navodi Dalmacija danas. 

Očekivana koncentracija pustinjskog pijeska u kiši u ponedjeljak u 19 sati

Ciklonalna plima potopit će rive i niže dijelove obale?

Uz sve to, u ponedjeljak bi dodatan problem mogla donijeti ciklonalna plima stoga će se niži dijelovi riva i obala naći pod morem.

Portal Dalmacija danas navodi kako će nas od utorka do kraja sljedećeg tjedna pratit će nas jugo, lebić i natprosječna toplina, ali će vjetar biti znatno slabiji nego u ponedjeljak.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + 16 =