Rusi testirali hipersonični projektil za koji Putin tvrdi da je nepobjediv, pogledajte kako leti…VIDEO…

Projektil Kinzhal namijenjen je za uništavanje površinskih i vodenih ciljeva, a ima domet od 2.000 kilometara bez ulaska u neprijateljsku zonu protuzračne obrane. Zbog svoje velike brzine nevidljiv je radarima i istodobno vrlo lagan za upravljanje...

screenshot
Podijeli

Rusija je objavila kako je uspješno lansirala novi hipersonični projektil Kinzhal, jedno od oružja s nuklearnim potencijalom koje je nedavno najavio predsjednik Vladimir Putin.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je i video koji prikazuje borbeni avion MiG-31 kako ispaljuje projektil, a priopćili su kako je lansiranje proteklo prema planu i da je Kinzhal pogodio metu.

Kinzhal je dobio ime po vrsti bodeža, a Vladimir Putin ga je nazvao “idealnim oružjem”, javlja BBC.

Putin je u svom obraćanju parlamentu uoči ruskih predsjedničkih izbora, koji će se održati 18. ožujka, rekao kako novi projektil leti brzinom 10 puta većom od brzine zvuka i da može nadvladati neprijateljske obrambene sustave. Tada je najavio cijeli niz novih oružje te rekao kako ih već testiraju vojnici na terenu.

Projektil Kinzhal namijenjen je za uništavanje površinskih i vodenih ciljeva, a ima domet od 2.000 kilometara bez ulaska u neprijateljsku zonu protuzračne obrane. Zbog svoje velike brzine nevidljiv je radarima i istodobno vrlo lagan za upravljanje. Testiranja ovog borbenog sustava počela su 1. prosinca prošle godine, piše ruska agencija TASS, a od početka ove godine napravljeno je 250 probnih letova.

A.G.

 


Podijeli