Podijeli

Već smo pisali o HRT-ovim manipulacijama i lažimao djeci s Kozare koja su bila smještena u Dječjem domu u Jastrebarskom i navodnom ustaškom napadu na taj dječji dom…

U dvorcu u Jastrebarskom bio je smješten dom za siročad još 1939. godine. Početkom rata tamo je dolazio veliki broj ratne siročadi, a o njima su se brinule časne sestre.

Tijekom kolovoza i koncem srpnja 1942. u dom je došlo između tri i pol do četiri tisuće djece s Kozare. Zbog partizanskog i četničkog ustanka na Kozari protiv NDH, veliki broj djece zbrinut je najprije u Jasenovcu i Gradiški, a zatim kod časnih sestara. Siročad je bila jako neishranjena i bolovali su od raznih bolesti.

Od tada pa do danas o ovom Dječjem domu, njegovim korisnicima, djelatnicima i skrbnicima izrečeno je toliko neistina koje su proglašavane jedinom i “neupitnom istinom’.

Jedna takva objavljena je ovih dana i na HRT – u, javnom medijskom servisu kojeg financiraju svi građani Republike Hrvatske, a na što se osvrnuo i Roman Leljak, slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva te autor brojnih knjiga koje rasvjetljavaju istinu iz vrijeme komunističkog režima

U taj Dom upali su partizani i odveli djecu ( ustaše nisu imali razloga upadati jer je dom bio pod kontrolom NDH), a na HRT-u pišu da je “održana komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i 76 godišnjice ustaškog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom.”

Na tu HRT-ovu manipulaciju prvi je upozorio Roman Leljak kazavši da  je riječ o groznoj laži. Pogledaj teletext.Dan kasnije poznati istraživač partizanskih i komunističkih zločina  dodatno je pojasnio:

“Djeca iz Kozare.

-Leljak upozorava: HRT širi laži – djecu u Jastrebarskom nisu ubili ustaše nego partizani…

Poslije napada partizana na Jastrebarsko sa sobom su odveli preko 400 djece starijih od 12 godina i mobilizirali ih u partizane. Ostalu djecu, njih 300, ostavili su u šumi. Crveni križ iz Zagreba ih je odveo u Zagreb.

Preko 1000 djece iz Kozare odvedeno je iz Zagreba u Beograd, 500 u Švicarsku, posle su vraćeni za Beograd. Ostala djeca su nastanjena po raznim obiteljima i domovima.

Detaljnije u filmu Mit o Jasenovcu, koji će biti prikazan krajem rujna na Kaptolu u Zagrebu”, najavio je Leljak…

A.G.


Vezane vijesti;

-Leljak upozorava: HRT širi laži – djecu u Jastrebarskom nisu ubili ustaše nego partizani…


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × dva =