Rijeka: Vraćen križ na kapelu Sv. Ivana Nepomuka

Na kapelu Sv. Ivana Nepomuka u Rijeci u ponedjeljak, 8. lipnja vraćen je križ...

Na kapelu Sv. Ivana Nepomuka u Rijeci u ponedjeljak, 8. lipnja vraćen je križ.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

“Dva su fenomena nastala ovdje – trg na mostu i kapela koja je pripadala dvjema državama i župama. Sagrađena 1717.godine, nitko tada nije mogao predvidjeti i da će biti tri puta rušena: u poplavi, u ratu 1920. i konačno 1946. Ova kapela kao da je čekala Godinu kulture u našem gradu. Zato je primjereno da se na krovu ove replike, povijesne kapele, postavi križ kojemu je tu i mjesto jer on nije znak podjele, nego most neba i zemlje, most između ljudi”, poručio je župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić tijekom povratka križa na kapelu. “Neka nam ova trogodišnja nastojanja pomognu da tolerancija ne znači sakriti drugog da ja rastem, već međusobno uvažavanje, a struka neka nam pomogne pri uklanjanju onog štetnog kako bi gradili na čvrstom temelju, a to je Krist. On je pobijedio na križu i za koga su svjedočili toliki mučenici: sv. Ivan Nepomuk, Vid, Marcijan, Alojzije Stepinac, Miroslav Bulešić, Martin Bubanj i tolike grobničke mlikarice koje su na svojim leđima nosile hranu, mlijeko i drva u grad. Dva od tri zla dvadesetog stoljeća okomile su se na ovo mjesto – fašizam i komunizam. Zato neka nas ovi sveti svjedoci – mučenici očuvaju od osvete”.

Inicijativa o vraćanju križa na kapelicu došla je 2017. godine nakon programa obilježavanja 300. obljetnice od gradnje kapele Sv. Ivana Nepomuka u Rijeci koja se nalazi na mostu preko Rječine, a koju su 1717. godine sagradili isusovci. Zbog povijesnih okolnosti spomenuta je kapela više puta obnavljana i premještena. U neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila kapela, sagrađena je replika spomenute ‘kapele’, ali bez vjerskih obilježja.

Prema korespondenciji između Grada i Biskupije iz 1946. godine, odlučeno je da se kapela sruši, ali se sačuvao dio inventara, nosivih stupova kao i kip sv. Ivana Nepomuka. Dio same kapele pripadao je župi Uznesenja BDM (25%), a dio župi Trsat (75%) koja je kasnije postala župa Sušak. Kapela je prvo stradala u poplavi, zatim u vojnim sukobima („Krvavi Božić“ 1920.) i konačno je uklonjena prilikom uređenja mosta pred hotelom „Continental“ 1946. godine. Sadašnja replika kapele izvedena je 1999., ali nije konačno dovršena.

Pozivajući se na pravila struke i stručno mišljenje arhitekta Branka Silajđina, nastavit će se s obnovom kapele, najavljuje župnik najstarije riječke župne crkve. “Nakon postavljanja križa, postavit će se rasvjeta te panel na kojemu će biti slika kipa sv. Ivana Nepomuka koji se nalazi u našoj crkvi. Kada obnova završi, imat ćemo i turističku priču, jer na ovome mjestu možemo govoriti o svojevrsnom riječkom ‘Berlinskom zidu’. Tu se nalazio zid u vremenu kada je ovdje bila granica Italije i Jugoslavije, ali i granica iz vremena Rimljana”.

Povijesne crtice

Prema riječima povjesničara kulturno-povijesne baštine Gorana Moravčeka, grad Rijeka na desnoj obali Rječine, tada Fiume, ulazi i formalno u sastav Kraljevine Italije početkom 1924. godine.

Veliki pogranični most, koji je spojio Rijeku sa Sušakom, izgrađen je preko Rječine 1926. godine. Pješački most premostio je Rječinu kako bi Sušačani mogli doći do Delte koja se našla u jugoslavenskoj kraljevini. Jedino preko toga mosta sa Sušaka se moglo prići kapeli Sv. Ivana Nepomuka kroz koju je prolazila granica.

Tijekom Drugoga svjetskog rata ponovo su stradali mostovi na Rječini, a među njima i veliki pogranični pred Continentalom. Nakon što su partizani ušli u Rijeku 3. svibnja 1945. godine, Maks Peč (1914.-2016.) s graditeljem Borenom Emilijem podiže drveni provizorni most preko Rječine. Uskoro je ondje projektiran Titov trg koji je sjedinio Rijeku i Sušak. U to su doba komunističke vlasti dale su srušiti kapelu Sv. Ivana Nepomuka.

 

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 7 =