Registar svih Spomen obilježja koja govore o velikoj žrtvi civila i branitelja na području Sisačko-moslavačke Županije

Registrirana su i Spomen mjesta na području Općine Jasenovac, Lipovljani i podignute ploče u istočnim naseljima Grada Novske...

Podijeli

Zadnjih dvije i pol godine na području Sisačko-moslavačke županije radi se istraživanje, fotografiranje i bilježenje svih Spomen mjesta, mjesta pogibija hrvatskih branitelja, Spomenika poginulima i Spomen soba posvećenim Domovinskom ratu…

Tijekom Domovinskog rata na području županije stradao je veliki broj civila i branitelja, a kako bi se izradio jedinstveni Registar obilježja i mjesta stradavanja, pokrenuto je sveobuhvatno istraživanje.

foto-novska.in

Prema riječima Ivice Pandže Orkana, umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, aktivnog u bilježenju  povijesnih događanja vezanih za Domovinski rat, terenski posao bliži se kraju, a do sada su obišli, fotografirali i odredili lokacije obilježja za preko 1600 ubijenih civila i preko 560 poginulih hrvatskih branitelja.

– Ova mjesta pričaju o velikoj žrtvi civila i branitelja na našoj županiji, ističe Orkan

Poslušajte što je rekao Ivica Pandža Orkan

Zajedno sa Sanjom Lončar, docenticom na Filozofskom fakulteta u Zagrebu, ovih dana započeo je i rad na novljanskoj i Zapadno slavonskoj bojišnici. Mnoga od za sada 52 zabilježena mjesta nalaze se i u šumskim predjelima, posebice oko lokacije Trokut, gdje su se krajem 1991. godine vodile jedne od najtežih bitaka u Domovinskom ratu.

Registrirana su i Spomen mjesta na području Općine JasenovacLipovljani i podignute ploče u istočnim naseljima Grada Novske.

foto-novska.in

Nakon što završe posao na terenu, u planu je izrada internetske stranice i tiskanje jedinstvenog Registra svih Spomen mjesta sa područja SMŽ, u sjećanje na sve stradale u Domovinskom ratu.

– Želimo potaknuti znanstvenike, lokalne samouprave, da produbljuju istraživanje o osobama koje su poginule, događajima koji su se dogodili, a mjesta uređivati i otvarati za javnost – kazala je Sanja Lončar.

                        Poslušajte što je rekla Sanja Lončar

Spomenike i Spomen ploče i obilježja mjesta stradavanja podizale su obitelji, ratni suborci, postrojbe, lokalne samouprave, Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Autor /  Željko Gašparović 


Podijeli