VIDEO Razoran potres pogodio BiH, zatresla se i Dalmacija. Jedna djevojka preminula

Potres se osjetio u većem dijelu Dalmacije...

Podijeli

Stolac (BiH) je pogodio strašan potres. U gradu ima štete, javljaju lokalni portali. Potres se osjetio i diljem Hrvatske…

Vrlo snažan potres pogodio je u petak u 23,08 sati područje Hercegovine. Snažan potres s epicentrom u BiH , zatresao je i Dalmaciju. Prema prvim informacijama, magnituda je bila 6.0, a epicentar 15 kilometara jugoistočno od Stolca. Kasnijom provjerom podataka, ESMS navodi magnitudu od 5.7, a epicentar na dubini od pet kilometara…

Stradao u padu zvučnika

Više pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Domu zdravlja Stolac tijekom noći. Riječ je većinom o lakšim ozljedama uslijed paničnog bježanja iz prostorija u kojima su se nalazili. Jedan pacijent je zbrinut zbog povreda nastalih od pada zvučnika u jednom od kafića.

EMSC: Zabilježena su još tri slabija potresa

Jedan je zabilježen u 23:14, sedam minuta nakon jakog potresa od 6.1. Taj slabiji potres imao je magnitudu od 3.1.

Potom je zabilježen potres u 23:50, magnitude 2.7. Posljednji potres zabilježen je u ponoć i 25 minuta i bio je magnitude 3.9.

‘Najjači potres koji sam osjetila’

“Ovo je najjaci potres ikad koji sam osjetila”. napisala je stanovnica Orašca iz Hrvatske, “Metković,užasno” , “Trajao par sekundi, dobro je treslo “. komentari su stanovnika Hrvatskih mjesta, 40-ak kilometara udaljenih od epicentra. ” Strašno jak potres 15 sekundi. Nisam u životu osjetio jači potres”, piše stanovnik Ljubuškog.

“Snažno se osjetio i u Sarajevu. Apsolutno je sve podrhtavalo i puno stvari se ljuljalo. Trajao je vrlo dugo”, piše stanovnik iz 80-ak kilometara udaljenog Sarajeva.

Preminula djevojka stradala u potresu

Prema nekim izvještajima sa društvenih mreža, stijena u Stocu je udarila u kuću. BiH mediji javljaju da je preminula djevojka koja je pritom teško ozlijeđena.

Avaz piše kako je Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić potvrđeno je da je preminula djevojka E. S. (1994), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca. Usprkos naporima liječnika i dugoj reanimaciji djevojka je podlegla ozljedama. Njeni roditelji su lakše povrijeđeni. Na njihovu kuću u selu Kukavac se obrušila ogromna stijena.  Iz Doma zdravlja u Stocu nam je rečeno da su imali i veći broj građana sa napadom panike.

Prva žrtva iznimno snažnog potresa koji je kasno u petak pogodio Hercegovinu je 28-godišnja žena iz Stoca, na čiju se obiteljsku kuću obrušila stijena, izvijestili su iz bolnice u Mostaru.

Prema navodima iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić, preminula je djevojka E. S. (1994). Ona je u teškom stanju dovezena na odjel hitne medicinske pomoći. Liječnici su je pokušali reanimirati, no nije bilo spasa. Njezini roditelji su lakše ozlijeđeni, naveli su iz bolnice.

Tako je u tijekom dnevnika Gradskog portala u Crnoj Gori, voditeljica ostala iznenađena kada se u toku njenog izvještavanja zatreslo.

– Opa, uuuu, u ovom trenutku događa se zemljotres – rekla je ona.

Podsjetimo, jačina potresa bila je 5,7 stepeni po Rihteru.

Intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS

Hrvatska seizmološka služba navodi da je magnituda bila 6.1. “Večeras, 22. travnja 2022. godine u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH, 45 km sjeverno od Dubrovnika. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem RH, posebice u Dalmaciji. Dojava o štetama još nemamo”, navode.

D.K.

 


Podijeli