RAVANTELJ KBC-a SPLIT DAO OSTAVKU Zbog još jednog slučaja zamjene identiteta pacijentice, oglasio se i ministar Beroš

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo...

ravnateljkbcsplit
Podijeli

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović podnio je ostavku u ponedjeljak poslijepodne nakon što je saznao za još jedan slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata. Prvi poznati slučaj dogodio se 2. svibnja kad je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je Covid-pozitivna starica vraćena u Dom…

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim štićenicima Doma.

Slučaj o kojem je ravnatelj KBC Split izviješten u ponedjeljak oko 16 sati i zbog čega je smjesta ministru zdravstva Viliju Berošu podnio svoju ostavku, započeo je još 10. na 11. travnja. Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna `39. a druga `31. godište zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihova identiteta.

 

Obje su naime bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime. Od tada na dalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali, eto, čitavo vrijeme pod krivim imenima.

 

 

Jedna od dvije pacijentice iz ove priče preminula je 16. travnja. Kako nije imala drugih članova uže obitelj, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, zagrebačkog odvjetnika, a zbog situacije s korona virusom, prije samog pokopa kapsil nije otvaran kao što je to ponekad običaj, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova tetka.

Što se stvarno dogodilo otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli “vratiti” u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao što se dogodilo, dr. Julije Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je obitelj starice koja je zapravo preminula, te im osobno priopćio što se za sve ovo vrijeme događalo.

Uz dr. Meštrovića, obitelji se u tom trenutku telefonski ispričao i ministar Beroš.

– Splitski KBC posljednjih je tjedana pod velikim opterećenjem, ali ovdje se radi o neoprostivom propustu kojeg treba temeljito istražiti – rekao je ministar Beroš najavljujući da će već u utorak poslati zdravstvenu inspekciju u KBC u kojem je interni nadzor već pokrenut.

Ministar Beroš je naglasio da je Meštrović sam otišao kod obitelji stvarno preminule starice, dok je pomoćnik ravnatelja nazvao ožalošćenog zagrebačkog odvjetnika koji je na taj način doznao dobru vijest, da je njegova tetka živa. No, i pozitivan šok kojeg je na taj način doživio, na koncu je ipak šok.

Iako je dr. Meštrović podnio ostavku osobno ministru, razriješit ga mora Upravno vijeće KBC-a Split, a ono tu ostavku i ne mora prihvatiti.

– Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala – rekao je u izjavi za Slobodnu dr. Julije Meštrović.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo:

U Kliničkom bolničkom centru Split dogodio se propust – zamijenjeni su identiteti dviju pacijentica koje su liječene u toj zdravstvenoj ustanovi od kojih je jedna preminula.

Ravnatelj KBC Split, prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., u poslijepodnevnim satima obavijestio je ministra zdravstva, izv.prof.dr.sc., Vilija Beroša, dr.med., o tom događaju.

Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sutra će započeti obavljanje nadzora u KBC Split a o utvrđenome ćete biti pravovremeno obaviješteni.

Beroš: Otkrit ćemo tko je odgovaran za propust!

Povodom slučaja “zamjene identiteta” u KBC-u Split, o tom nemilom događaju smo za izjavu upitali i ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilima Baroša.

– Zbog izvanrednog događaja o kojem sam obaviješten od ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. sc. Julija Meštrovića, došlo je do zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Prije svega izražavam iskrenu sućut obiteljima zbog nanesene boli, a kao ministar zdravstva poduzeti ću sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za nemili događaj. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti obavljanje nadzora u KBC Split, a o utvrđenome će javnost biti pravovremeno obaviještena, kratko je kasno sinoć cijelu situaciju komentirao ministar Beroš.

Kako doznaje Slobodna Dalmacije, a kako  je potvrdio i sam ministar Beroš, prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice stavio je svoj mandat na raspolaganje, a o njegovom mandatu, odnosno ponuđenoj ostavci može raspravljati samo Upravno vijeće KBC-a Split, koje i imenuje ravnatelja.

Ministar Beroš je upitan i kada će se odlučivati o ponuđenoj ostavci ravnatelja Meštrovića.

Nakon nalaza unutarnjeg nadzora i nalaza zdravstvene inspekcije, kao i sagledavanja svih okolnosti, kada se vidi tko je pogriješio. Mora se utvrditi da li je riječ o pogrešci pojedinca ili pogrešci u organizaciji rada- rekao je ministar Beroš, prenosi dalmacijadanas…

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here