Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo u petak je potvrdilo da je nakon izručenja Slobodana Mutića iz SAD-a nastavilo istragu zbog ratnog zločina i ubojstva kojom je uz njega obuhvaćen i jedan srbijanski državljanin.

“Predmetna istraga bila je u prekidu od 24. ožujka 2016. zbog nedostupnosti drugookrivljenika koji je 31. siječnja 2018. deportiran iz Sjedinjenih Američkih Država čime su otklonjene smetnje koje su uzrokovale prekid istrage”, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Tužiteljstvo navodi da su dvojica okrivljenika 6. siječnja 1992. u Petrinji, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, “odveli bračni par civila iz njihove obiteljske kuće i odvezli ih u selo Joševica u blizini Petrinje te im naredili da izađu iz vozila, a potom u njihovom pravcu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja usmrtivši ih na mjestu događaja”.

Tužiteljstvo tvrdi i da je “prvookrivljenik 22. prosinca 1991. u Petrinji” ušao u “kuću civila koji ni na koji način nisu sudjelovali u oružanom sukobu te iz automatske puške ispalio više hitaca u dvije muške i jednu žensku osobu, usmrtivši ih na mjestu događaja”.

Ubojstvo za koje se Mutić dodatno tereti se, po tvrdnjama tužiteljstva, dogodilo nakon što je žena čiji identitet nisu naveli “odbila s njim održavati intimne odnose”, zbog čega je “iz vatrenog oružja ispalio u nju jedan hitac usmrtivši je na mjestu događaja”.

Mutić je u srijedu prepraćen u sisački zatvor nakon što su ga Hrvatskoj izručile SAD gdje je živio od 1999. a u međuvremenu je osuđen na zatvorsku kaznu jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone ni bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje.

Nakon što je 2016. osuđen na dvije godine zatvora u saveznoj državi Ohio američki su mediji prenijeli izjavu pomoćnika državnog odvjetnika Matthewa Cronina da Mutića, zajedno sa Draganom Perenčevićem, u Hrvatskoj očekuje suđenje za ubojstvo Stjepana i Paule Cindrić iz Petrinje kao i ubojstvo bivše djevojke Aleksandre Živković.H

I.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •