Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Radovan Fuchs, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za provedbu kurikularne reforme, upravo je u Dnevniku Nove TV vrlo otvoreno kritizirao odluku ministrice Divjak da iz pojedinih srednjih škola izbaci povijest, biologiju i geografiju…

Naime, kao što se posljednjih dana vjerojatno slušali i čitali, ministarstvo obrazovanja odlučilo je da pojedine trogodišnje srednje škole, u koje je ove godine krenuo tzv. dualni program, više neće imati ova tri predmeta. Zasad se radi o četiri strukovna zanimanja, to su prodavač, kozmetičar, dimnjačar i staklar, no plan je da se program za dvije godine počne primjenjivati u svim strukovnim školama.

Na pitanje bi li ukinuo navedene predmete, bivši HDZ-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta je odgovorio: “Mislim da nije dobro da se smanjuje opća obrazovna komponenta naših učenika. Želimo imati obrazovane građane bez obzira na to koju su školu pohađali”.

Na izričitu konstataciju voditeljice Marije Miholjek da se, dakle, ne slaže s odlukom ministrice Divjak, gospodin Fuchs je odgovorio kako smatra da postoje bolja rješenja, poput predmeta Građanski odgoj, oko čijeg se uvođenja, usput, razne vlade godinama natežu.

“Recimo, mogli biste osnovati jedan predmet koji obuhvaća sve ove predmete, poput Građanskog odgoja. Mogli bi ga predavati profesori koji sada predaju navedene predmete”, rekao je Radovan Fuchs, dodavši kako “sumnja da bi baš mogli predavati informatiku”, čime je  direktno dodirnuo kontraverznog šefa HNS-a koji se nemalo osramotio degutantnom izjavom kako bi se “profesori povijesti mogli prekvalificirati u profesore informatike”.

Na pitanje je li svoja razmišljanja prenio premijeru, Fuchs se izvlačio kako to nije njegovo područje, već da se on bavi kurikularnom reformom. Rekao je i kako HDZ nema previše utjecaja na poteze ministarstva obrazovanja, pritom je napravio vrlo jasnu podjelu: “Ministrica se bavi dijelom koji je njezina odgovornost, a to su Škola za život i uvođenje informatike. HDZ se bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme”, rekao je.

Fuchs je gostovanje u Dnevniku Nove TV zaključio konstatacijom da je “jadna i tragična ona zemlja gdje nastavnici i profesori postaju tehnološki višak”.

Upitan je i slaže li se s ministricom Divjak po pitanju prekvalificiranja profesora, što je spominjao Vrdoljak. – Ne znam ni da li se ona sama slaže s tim. Rješenje se može pronaći u jednom predmetu koji bi obuhvatio i povijest i zemljopis i građanski odgoj. Sumnjam da bi ti profesori baš mogli predavati informatiku, izjavio je.

– Ja se nadam da neće ostajati bez posla, sigurno će se naći neko rješenje i ministrica je rekla da neće ostajati bez posla i ja joj vjerujem. Vjerujem u to i duboko se nadam da će profesori nastaviti educirati našu djecu, rekao je Fuchs.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

6 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest + 12 =