RADOVAN FUCHS ‘Naš obrazovni sustav uopće nije loš, a u kojekakve međunarodne testove prema kojima su naši učenici navodno jako loši ne vjerujem’ …

'Moj posao se svodi na to da svi koji su izabrani kao članovi ERS-a počnu doista raditi i ja ću to pokušati koordinirati što je moguće više. To nije moj stopostotni posao u punom radnom vremenu, ali ja sam osoba koja će omogućiti da sve krene mirnim vodama i da se napravi ono što treba'...

'Moj posao se svodi na to da svi koji su izabrani kao članovi ERS-a počnu doista raditi i ja ću to pokušati koordinirati što je moguće više. To nije moj stopostotni posao u punom radnom vremenu, ali ja sam osoba koja će omogućiti da sve krene mirnim vodama i da se napravi ono što treba',
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

U rujnu bi napokon trebala početi eksperimentalna provedba kurikularne reforme, obećava ministrica Blaženka Divjak. Proces se poprilično razvukao, ucjene HNS-ove Divjak i kojekakve rasprave su ga itekako usporile zahvaljujući upavo ministrici i njenoj ideologiji.

Političkim dogovorom između svjetonazorski potpuno različitih stranaka HDZ-a i HNS-a -na kraju nije izabran voditelj Ekspertne radne skupine. Provedeni natječaj je poništen i umjesto voditelja ERS-a s punim radnim vremenom na Plenkovićev poziv dobili smo koordinatora rada te skupine u svojstvu premijerova savjetnika, profesora Radovana Fuchsa.

Gostujući u Temi dana, profesor Fuchs rekao je kako će njegov posao biti koordinacija između Ekspertne radne skupine i Stručnog povjerenstva te će o svemu izvještavati premijera, piše HRT.

Prema njegovom mišljenju, u prvom redu svjetonazorski naboj treba maknuti s glavne pozornice i pustiti da eksperti rade svoj posao u onom dijelu koji je izrazito obilan. A to je čitav niz izrade svih ostalih kurikuluma koji su izvedeni na temelju znanstvenih činjenica. Posla se prihvatio, kaže, isključivo na poziv premijera koji kaže, ima iskrenu namjeru da se reforma obrazovnog sustava nastavi i okonča na najbolji mogući način. U političkoj trgovini nisam sudjelovao, istaknuo je.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje s ministricom Divjak rekao je: “Mislim da ćemo moći zajedno raditi”.

Ključnu ulogu igrat će učitelji i nastavnici koji su u principu jedini koji su zaista najodgovorniji za provođenje reforme, njezin uspjeh i njezinu glavnu kritiku. Zadnju riječ imat će Hrvatski sabor koji treba usvojiti sve dokumente i tek kad ih Sabor usvoji, završili smo jednu dionicu, rekao je Fuchs.

 Istaknuo je i to kako je naš obrazovni sustav tradicionalan i koji nije loš.

Iz njega treba naslijediti sve što je dobro, ali treba uvesti sve novo što može poboljšati sustav. Fuchs nije sklon vjerovati raznoraznim međunarodnim testovima koji pokazuju da su naši učenici navodno jako loši. Ono što je najbitnije je da djeca osim činjenica i fakata, nauče i kritički razmišljati, kazao je.

G.S.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

7 KOMENTARI

 1. ODI U OTADŽBINU !
  I TAMO KOORDINIRAJ !

  N A Š OBRAZOVNI SUSTAV ,
  POD ŽURNO
  PREDAT FRANJEVCIMA POD NADZOR
  I ŽURNO OSNIVAT ŠIROM HRVATSKE :

  KATOLIČKE ŠKOLE !

  J E D I N O

  T A K O

  NAŠA ĆE DJECA OSTATI
  Z D R A V A !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 5 =