RADNICI ŠIBENSKOG (TLM-a) ŽIVE NA KRUHU I VODI…ČAK 43 OBITELJI MOGLE BI ZAVRŠITI NA ULICI

"Mi tu ne možemo napraviti ništa jer su stanovi vlasništvo TLM-a. Za 43 obitelji to je jako teška priča jer se u toj situaciji nisu našli svojom krivicom, a sada nemaju mogućnosti natjecati se za otkup...

Socijalna bomba u Šibeniku: čak 43 obitelji mogle bi završiti na ulici
Podijeli

“Zakulisne igre oko TLM-A”!?

Socijalna bomba u Šibeniku: čak 43 obitelji mogle bi završiti na ulici…

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kaže kako Grad nema instrumenata da im pomogne, pa bi radnici koji koriste te stanove, a radi se uglavnom o ljudima u poodmakloj životnoj dobi slabog socijalnog statusa, mogli završiti na ulici.

Za malo više od dva tjedna u Šibeniku bi mogla eksplodirati prava socijalna bomba. Čak 43 obitelji bivših radnika Tvornice lakih metala (TLM), koji su danas u poodmakloj životnoj dobi i slabijeg imovinskog statusa, prijeti da će završiti na ulici. Radi se o “običnim” radnicima, ljudima koji su radni vijek proveli obavljajući fizičke poslove u tvornici i do ožujka ove godine vjerovali da ih je TLM stambeno zbrinuo, o čemu je već prije pisao Braniteljski portal.

Bivši radnici šibenske Tvornice lakih metala (TLM) mogli bi zbog stečaja te tvornice završiti na ulici, pri čemu im ni stečajni upravitelj niti Gradska uprava ne mogu pomoći, pa se eventualni spas očekuje od države.

Stanovi u vlasništvu TLM, njih ukupno 43 koje koriste bivši radnici te tvornice, dio su stečajne mase te ih po upola manjoj cijeni od procijenjene vrijednosti može kupiti svatko tko da valjanu ponudu na trećoj javnoj prodaji koja završava 19. rujna, potvrdio je u ponedjeljak stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kaže kako Grad nema instrumenata da im pomogne, pa bi radnici koji koriste te stanove, a radi se uglavnom o ljudima u poodmakloj životnoj dobi slabog socijalnog statusa, mogli završiti na ulici.

“Stanovi su se na prvoj prodaji, kao dio stečajne mase, prodavali po procijenjenoj vrijednosti, no kako se nitko nije javio, išla je druga prodaja na kojoj su se prodavali za tri četvrtine od procijenjene vrijednosti. Na trećoj prodaji cijena je upola manja od procijenjene vrijednosti. Ponudu može dati svatko, sukladno navedenim kriterijima”, pojasnio je Ljubičić.

Nema instrumenata da se izađe ususret korisnicima stanova jer je sud već uzeo stvar u svoje ruke, a stanovi su dio stečajne mase. Vjerovnici potražuju milijune i mi tu ništa ne možemo, tvrdi Ljubičić.

Neki radnici i obitelji žive na kruhu i vodi

“Žao mi je što nema načina da se pomogne tim ljudima jer, koliko sam mogao vidjeti na terenu, to su obitelji koje zaslužuju maksimalnu socijalnu pomoć, neki od njih žive na kruhu i vodi. Eventualno bi država mogla naći način kako da se za njih pobrine”, kaže Ljubičić.

Od gradonačelnika Burića doznaje se da je Grad uputio prijedlog stečajnom upravitelji i sucu koji vodi postupak da se stanovi izuzmu iz stečajne mase, no to nije prihvaćeno.

“Mi tu ne možemo napraviti ništa jer su stanovi vlasništvo TLM-a. Za 43 obitelji to je jako teška priča jer se u toj situaciji nisu našli svojom krivicom, a sada nemaju mogućnosti natjecati se za otkup. Trebalo je naći načina da se stanovi izuzmu iz stečajne mase i da se tim ljudima omogući da po posebno formiranoj cijeni otkupe stanove i nastave život u njima”, rekao je Burić.

Cijelo vrijeme bili smo u kontaktu s korisnicima stanova, a pisali smo čak i Ministarstvu branitelja, jer među korisnicima ima puno branitelja, dodao je Burić.

Voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata Zdravko Burazer nije htio detaljnije komentirati slučaj jer smatra da to nije sindikalna tema.

“Sudski postupak je već u tijeku, i to treći krug, tako da su reakcije zakašnjele. Tu se sada puno ne može napraviti”, smatra Burazer.

Autor-Hina/

T.H./Braniteljski portal


Podijeli

Comments are closed.