Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

“Utjecajniji dijelovi Katoličke crkve u Hrvatskoj postigli su da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promoviranje negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svjetskom ratu”, stoji u apelu…

“Apel – Tražimo osudu” započinje s konstatacijom da se hrvatsko društvo zadnjih godina suočava s plimom revizije povijesnih događaja i krivotvorenjem povijesne realnosti NDH, a takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko, piše N1

Način na koji se prema tim pojavama odnose Njemačka i Austrija trebao bi biti način na koji se prema njima treba odnositi i Hrvatska, poručuju u priopćenju saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Dopis u kojem upozoravaju na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj uputili su predsjednici Republike, predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade, te glavnom državnom odvjetniku.

U njemu se navodi kako predstavnici Srba, Židova, Roma, antifašista i svih Hrvata koji su se usprotivili ustaškom režimu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vrijeđanja sjećanja na njihove sunarodnjake, suborce i protivnike režima NDH koji su bili žrtve holokausta, genocida i ratnog zločina.

“Umanjuje se broj žrtava i negira da su ti zločini počinjeni u NDH kao i sama NDH, zasnovana na rasnim zakonima. Umjesto da predsjednica, Vlada, Sabor, DORH, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju sudjelovati u njima”, ističe se u priopćenju.

Te su pojave prisutne već duže vrijeme, no zadnjih godina, a naročito ove godine, sve su izraženije i jače. Posebno što se taj revizionistički i negacionistički pokret širi uz pomoć Katoličke crkve, pojedinih jedinica lokalne samouprave i pojedinih braniteljskih udruga,te što mu nacionalni mediji, u prvom redu javni servis HRT, daju pravo građanstva promovirajući ga u svojim informativnim, “obrazovnim” i zabavnim emisijama.

Navedeni akteri, uključujući i HRT, služe se opskurnim, neznanstvenim i pseudouistraživačkim publikacijama dajući im pravo građanstva i na taj način postižu dvostruki cilj, kaže se u priopćenju.

Prvo relativiziranjem i negiranjem počinjenih zločina ustaškog pokreta i NDH stvaraju pretpostavke za reafirmaciju tog pokreta i njegova režima koji su služili tadašnjim okupacijskim silama. Drugo, opskurna neznanstvenost i pseudoistraživački radovi trebaju postati društvena vrijednost, poželjan način javnog i društvenog djelovanja. I jedno i drugo smatramo opasnim i veoma štetnim ne samo za narode koje predstavljamo nego i za zemlju u kojoj živimo”, poručuju potpisnici dopisa.

Priopćenju koje je uputilo Srpsko narodno vijeće priložen je dokument “Apel – Tražimo osudu,  koji potpisuju također Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin.

“U borbi za političku vlast Karamarkova je stranka otvorenije nego dotad koketirala i surađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija; od udruga veterana preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija, do istaknutih pojedinaca na desnici”, navodi se u apelu.

“Vrhunac je prva polovica 2016. godine, kada u vrijeme kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića dolazi do juriša ultrakonzervativaca na mnoge državne institucije. Uz to, utjecajniji dijelovi Katoličke crkve u Hrvatskoj postigli su da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promoviranje negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svjetskom ratu”, stoji u apelu.

Za iskrivljavanje slike o ustaškom koncentracijskom logoru posebno prozivaju Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac kojemu su, kako navode, na čelu Stjepan Razum, visoko rangiran u crkvenoj hijerarhiji, i tajnik Igor Vukić, pseudopovjesničar i autor neznanstvene publikacije “Radni logor Jasenovac”.

Djelovanje tog društva, poput polaganja vijenaca stradalima u Jasenovcu nakon 1945., pozdravio je i tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, upozorava se u apelu.

Katoličku crkvu prozivaju da je odigrala logističku ulogu u promoviranju Vukićeve knjige, koja je predstavljena u brojnim crkvenim prostorijama diljem Hrvatske i u Glasu koncila, službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije. Osim toga, HRT je 30. svibnja ugostio Vukića u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, u kojoj je negirao povijesnu realnost i masovne zločine u logoru Jasenovac, donosi narod.hr.

Napominju da je Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac krajem prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo financijska sredstva, čime je Vlada postala financijer “negacionističkog, pseudoznanstvenog udruženja koje permanentno plasira neistine o povijesti logora Jasenovac”.

Ističu i slučajeve kontroveznog slovenskog publicista Romana Leljaka i njegove knjige “Mit o Jasenovcu”, za kojega kažu da je čest gost “skandalozne televizijske emisije ‘Bujica’, koja se emitira na brojnim lokalnim televizijskim stanicama”.

D.K.

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

46 KOMENTARI

 1. Disu te ustaše ja ih nigdi nemogu vidit triba njima usta zacepit za svagda ali ko ce to narod suti referendum su porusili niko se nebudi unistavaju sve hrvatsko narod suti dok god nas ne pocmu opet klat i ubijat mi se necemo probudit

 2. Ovu gamad treba pot hitno deportirati out iz hrvatske to je najveca rak rana u hrvatskoj. Dok se ta zgadija ne odstrani i eliminira iz hrvatskog politickog zivota dotle napretka nema za hrvatsku drzavu niti boljitka za hrvatski narod. Naveci neprijatelji i unistivaci hrvatske su upravo ovi fasisti sto sjede

 3. Gospon Pupovac zašto vi i vaši istomišljenici ne dopustite istraživanje Jasenovca bojite se istine.. Treba jednom i zauvjek i u čast i spokoj žrtava dokazati i reći narodu istinu ima tu ustaških žttava a svegam i partizanskih koje su kamionima dovozili s kriznog put prikazivajuci brojku. Rekao je lijepo A. Artukovic na sudjenju :otkopajte Jasenovac znakovlje nije strunulo.. Pa jednom i zauvjek pobijte tu njegovu poruku koju je uputio tadašnjem sudstvu..

 4. Baš bi volio da nam recimo Kraus pokaže listu poginulih i uopće branitelja židovskog porijekla, ak je imaju Muslimani ,Srbi, Mađari ,Česi ,Slovaci i ostale manjine zanima me i ova lista nisam je nikad vidio a ni čuo da postoji pa me eto zanima postoji li .

 5. Sva ta ekipa nebi imala šta raditi u RH da ne rade to šta rade. Nijedan drugi posa oni ne znaju osim pljuvati po dom.ratu i hrvatima. Naša je žalost šta ih još niko nije spreman nogom u guzicu na bajakovu pa u u srbiju. Tamo bi im valjda duša našla mir.

 6. OVI MRZITELJI SVEGA ŠTO JE HRVATSKO ODLIČNO ZARAĐUJU SVOJIM LAŽIMA NA RAČUN HRVATSKOG NARODA I DOK GOD HRVATSKI NAROD NE PODUZME KONKRETNE KORAKE PROTIV OVAKVIH NEPRIJATELJA I ZAČEPI IM LAŽLJIVA POGANA USTA, ONI ĆE I DALJE ZA NAŠE KUNE, PLJUVATI PO SVIMA NAMA!!!

 7. Kad cujem ova imena kao da se radi o Kirgistanu a ne o Hrvatskoj. Ma samo im dajte sva prava. I dajte pederima djecu uvezite migrante zivjela Hrvatska zali boze onih dečkiu koji zivot dase za ovu zemlju.

 8. Budali il budalama je uvijek neko drugi kriv.Pametni riješavaju problem,a oni su mislili da su ubojjstvima na Blajburgu i dalje riješili problem,ubojstvima,terorom itd.Mislili da je to pametno,sad se okoti istih prave pametni,namećući svoje stavove,a ako si protiv onda ,,smrt fašizmu,,.Ma kevu im jebat za sva vremena,al više bez abolicije,nego kao i oni.

 9. Na dan propale republike sastala se ugrožena jugo ekipa kako bi pokušala zacementirati jugokomunističke laži…
  Jugoekipa sastavljena od jugooficira Kajtazija koji tvrdi da je u Jasenovcu pobijeno više Roma nego što ih je bilo, partizanskog čelnika Habulina , čiji članovi zbog ugroženosti od ustaša žive prosječno sto godina i ugroženog Milorada Pupovca kojeg krvoločne ustaše bjesomučno šamaraju ustaškim kunama..

 10. Sta njih cetvoricaimaju sa USTASAMA I BRANITELJIM pricajmo mi ovom zadnjem ratu koje koga napao razorio i poubijaood VUKOVARA DO ZADARSKOG ZALEDJA znaci ovo je puno friskije cetnici domaci i srbija i JNA NDH je imala registriranih Ustasa 260000tisuca a samo kroz Sloveniju i BLAJBURG pobili ste 200000Ustasa i 500000tisuca civila zena djece starica i staraca i o cemu vi pricate narode vrime je da USTANEMO i da za sva vremena jednom kazemo dosta lazi srusit ovu vlast i podhitno napravit LUSTRACIJU i svi koji su povezani familiarno sa zlocinim komunstickosrbocetnickim javno osuditi i protjerat iz RH dozivotno do desetog kolina da se nema pravo vratit u RH .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest − sedam =