Pucanj u Žarka Kaića, čovjeka s kamerom je bilo čisto ubojstvo! Pucanj agresorske JNA u istinu!

Pogledajte dokumentarni film pucanj u istinu...

Podijeli

Tenk JNA koji je snimioo ubijeni Žarko Kaić

Na današnji dan 1991. poginuo je HRT-ov snimatelj Žarko Kaić. Ubijen je rafalom iz  transportera JNA dok je s kamerom u ruci snimao prolazak tenkova JNA kroz osječko naselje Brijest. Tehničar Dragan Krička tada je teško ranjen u trbuh. Kod spomen-obilježja “Posljednji kadar”, koje su prije dvije godine podignuli Grad Osijek i Hrvatska radiotelevizija, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ovom istinskom čovjeku, domoljubu i vrsnom ratnom snimatelju kojem je presudio metak ispaljen sa transportera jugofašističke agresorske  JNA dok je radio svoj posao snimatelja…

– Drago mi je što ljudi još uvijek misle na tatu i što ga se sjete. Žele znati istinu koju je i on prenosio i istinu o njemu, rekla je Nika Ćorković, kći Žarka Kaića.

Spomen obilježje poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću pod imenom “Posljednji kadar”.
Obilježje je otkriveno na dan njegove pogibije 28. kolovoza 1991. na Raskrižju Žarka Kaića u naselju Brijest kod Osijeka.

– 30 godina je prošlo od smrti našeg dragog kolege. Ovo je način na koji HRT pokazuje svih ovih godina, koliko nam je bila važna borba za istinu tih godina i uz ove najveće žrtve kao što je žrtva kolege Žarka Kaića, istaknula je Eliana Čandrlić Glibota, v.d. ravnatelja PJ-a Program HRT-a.

30 godišnjica pogibije (ubojstva)  HRT-ovog snimatelja Žarka Kaića

Žarko Kaić bio je veliki domoljub i vrstan snimatelj koji je proputovao svijet i bilježio krasne kadrove. Radio je prekrasne dokumentarce o Hrvatskoj tradiciji koji su se prikazivali u velikom broju država svijeta.

Kolege su ga jako poštivali kao čovjeka koji nije baš bio rječit ali je zato kamerom bilježio najljepše kadrove koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Snimao je i na ratištu vani na Golanu ali ga tamo nije nitko gađao. Ubijen je u svojoj Hrvatskoj. Na ramenu je imao kameru i želio je zabilježiti trenutak kada su hrvatski branitelji došli do JNA tenka i pokušali razgovarati sa posadom koja ih je vrlo brzo vratila natrag. U tom je trenutku ubijeni Kaić pomislio da postoji nada nekakve komunikacije između hrvatskih branitelja i onih na tenku agresorske JNA, ali nažalost nije bilo tako. Požurio je da bi snimio kadrove tenka i transportera i baš u tom trenutku je sa JNA transportera ispaljen rafal koji je pokosio Kaića, njegovog kolegu tehničara Dragana Kričku a jednom je hrvatskom branitelju u leđa sasuo 4 metaka. Sva je sreća da je branitelj imao pancirku pa je preživio. Preživio je i tehničar Krička iako je njegovo ranjavanje bilo jako teško…

Pogledajte dokumentarni film pucanj u istinu…

Dokumentarni film “Žarko Kaić – pucanj u istinu” govori o tome kako je poginuo snimatelj Hrvatske radiotelevizije Žarko Kaić. Na njega su pucali 28. kolovoza 1991. pripadnici JNA u osječkom naselju Brijest. Kaić je za HTV radio punih 20 godina te napravio niz sjajnih emisija. Njegov život ne može se svesti samo na jedan pucanj, premda je to bio pucanj u istinu. Nakon ubojstva Gordana Lederera, ubojstvo Žarka Kaića u Osijeku cijelom je svijetu pokazalo kolika je mržnja prema istini sadržana u srpsko-četničkoj agresiji na Hrvatsku. Snimatelj Kaić dobrovoljno je krenuo u Domovinski rat kao svjedok istine. Pucanj iz tenka JNA, bio je pucanj u istinu o Domovinskom ratu. Žarkove snimke to i dokazuju.

M.M.

 

 


Podijeli